joi, 31 ianuarie 2019

10. 1 PICTURA ACADEMICA











       Arta academică sau Academismul se referă la stilul artistic al celor care au fost instruiți și influențați de standardele stricte ale Academiei de Arte Frumoase din Franța. Fiind o superputere culturală pe parcursul secolului al XIX-lea, modelul riguros de pregătire francez, împreună cu standardele sale înalte, a fost imitat în școlile de artă și universitățile din întreaga Europă.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Aristocrația franceză a fost mereu sub controlul academiilor și expozițiilor de artă de prestigiu. Ei au supraviețuit turbulențelor politice ale Revoluției Franceze (1789) și, deși privilegiile lor nu au fost niciodată restaurate pe deplin, ele încă au dominat instituțiile culturale în anii 1800. Pentru a demonstra că arta este un proces foarte intelectual, Académie des Beaux a introdus standarde stricte care urmau să fie urmate, menită a separa artiștii de meșteșugari. 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Academia nu era deschisă maselor. Arta academică a fost criticată ca artă burgheză pentru societatea burgheză.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Artiştii reprezentativi pentru stilul academic sunt William-Adolphe Bouguereau, Thomas Couture, Hans Makart, Léon Bazille Perrault, Anselm Feuerbach, Alfred Gilbert etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Stilul academic imită dogmele artei antice şi ale Renaşterii, cu accentul pe execuţia stereotipă şi ruptă de conţinut şi promovează un ideal de frumuseţe rece şi convenţională, bazată pe un tip de desen şi colorit similare exerciţiilor şcolii de arte sau de atelier.

        

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...