luni, 30 aprilie 2018

3.1.3 BRONZINO

       Agnolo di Cosimo Tori sau Angelo di Mariano sau Agnolo Bronzino, s-a nascut langa Florenta la Monticelli pe 17 noiembrie 1503.

       Pictor italian este considerat unul dintre cei mai remarcabili reprezentanți ai manierismului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Exista puține informații fiabile despre copilăria sa. Tocmai această lipsă de date face să pară foarte probabil că sa născut într-o familie foarte umilă, ceea ce ar explica dificultatea de a-și stabili numele real.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Primul său profesor a fost pictorul florentin Raffaellino del Garbo, de la care a învățat elementele de bază ale desenului toscan. Începând cu 1515, el a intrat în atelierul lui Jacopo Carucci, mai cunoscut sub numele de Pontormo, care la transformat în fiul său adoptiv, jucând astfel un rol fundamental în cariera artistică a lui Bronzino.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      A colaborat cu Pontormo în Charterhouse Ema Valley (Charterhouse de Galluzzo) între 1522 și 1525. Ambii au realizat decorarea capelei Capponi în biserica Santa Felicita din Florența.













     În 1530 a fost deja considerat un pictor recunoscut,  pentru care familia Della Rovere la invitat să lucreze in Pesaro, unde a rămas timp de câțiva ani. În acest oraș a lucrat si la decorarea vilei numită de Battista, Dossi Imperiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Când in 1539 Cosme I de Médicis a decis să apeleze la pictorii principali ai vremii pentru decorarea capelei Leonor, Alvarez de Toledo l-a chemat si pe Bronzino. După realizarea primei picturi el a devenit pictorul oficial al curții.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      In 1548 pleaca la Roma pentru a cauta un asistent angajându-l pe Raffaello dal Colle.

       Când profesorul său Pontormo a murit în 1556, Bronzino s-a dedicat completării frescelor din Bazilica San Lorenzo din Florența.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Spre sfârșitul vieții sale a început să participe la activitățile culturale din Florența. Astfel, în 1563 a fost unul dintre membrii fondatori ai Accademia del Disegno și, în calitate de reprezentant al acesteia, a participat la înmormântarea lui Michelangelo în 1564.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Bronzino a murit la Florenta pe 23 noiembrie 1572 in casa elevului său.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Majoritatea picturilor sale sunt portrete ale unor mari scriitori și membri ai familiei Medici sau prieteni apropiați, de exemplu frumosul Leonor Alvarez de Toledo, fiica vicerei din Napoli și căsătorita cu Medici. Portretele, realizate în stilul curții, redau atent hainele și bijuteriile, cu culori reci.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...