duminică, 13 ianuarie 2019

8. 1. 2 IVAN SHISHKIN












       Mergand in Rusia va propun unul dintre marii peisagisti ai lumii, pictorul care a avut o traiectorie in mare masura idéntica cu cea a lui Ivan Aivazovsky, unul dintre membrii fondatori ai Societatii de Expozitii Artistice, Ivan Ivanovich Shishkin.
























       Ivan Shishkin s-a nascut intr-o veche familie rusa la data de 25 ianuarie 1832 in orasul Yelabuga din regiunea Vyatka. La varsta de 12 ani tatal sau de profesie comerciant, il trimite sa studieze la gimnaziul din Kazan pe care il abandoneaza in 1856 pentru a se inscrie la scoala de pictura, sculptura si arhitectura din Moscova.
























        La terminarea scolii este admis la Academia Imperiala de Arte din Sankt Petersburg unde deasemenea castiga medalia de aur obtinand o bursa pentru a studia in Europa. 





















       Pleaca asadar in Elvetia si Germania continuindu-si studiile in Zurich, Dresda si apoi la Academia Belle Artes din Dusseldorf. 
       La intoarcerea in Sankt Petersburg este admis membru al Societatii Ruse de Acuaristica si cinci ani mai tarziu membru al Academiei Imperiale de Arte unde va ocupa catedra de pictura din 1873 si pana la moarte.

























        Concomitent Shishkin conduce si atelierul de pictura al Scolii Superioare de Arta din Sankt Petersburg.
       Lucrarile sale avand teme forestiere castiga notorietate participand la numeroase expozitii printre care la cele organizate de Academia Imperiala de Arta, la Paris in anii 1867 si 1878, Viena (1873), Moscova (1882), Nijni Novgorod (1896), etc.





















       Detinand o casa in satul Vyra la sud de Sankt Petersburg, isi amenajeaza un atelier realizind aici si in imprejurimi multe dintre lucrarile sale.

























       Moare súbit pe data de 20 martie 1898 asezat in fata sevaletului fiind inmormantat in Cimitirul Tijvin la Manastirea Aleksandr Nevski din Sankt Petersburg.
























        Mare parte dintre lucrarile sale se regasesc in Muzeul Rus din Sankt Petrsburg si la Galeria Tretiakov din Moscova.






























       Astronauta soviética Lyudmila Zhuravlyova va numi planeta pitica pe care a descoperito in anul 1978, 3558 Shishkin, aducandui astfel un omagiu genialului pictor.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...