duminică, 10 iunie 2018

4.1.4.1 DIEGO VELAZQUEZ











        Considerat cel mai important pictor baroc spaniol si unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor, Diego Rodriguez da Silva y Velazquez s-a nascut la Sevilla in anul 1599. Data exacta de nastere nu se cunoaste, botezul fiind insa inregistrat in 6 iunie la biserica din cartierul Sf Pavel.
Diego a fost primul dintre cei sase copii ai unei familii nobile. 
















       Tatal sau Juan Roadriguez da Silva de origine portugheza a carei familie s-a stabilit in Sevilla cu douazeci de ani inainte de nasterea artistului a fost avocat, iar mama Jeromina Velazquez provenea dintr-o familie de nobili andaluzi. Conform obiceiurilor spaniole, copiii purtand numele ambilor parinti, dar Diego va ramane in istoria artei cu numele mamei, Velazquez.





















       Velazquez si-a petrecut copilaria in Sevilla, incepand din anul 1611 primind lectii de la pictorul Francisco Herrera a carui influenta ii va marca intreaga cariera. Se muta apoi la pictorul Francisco Pachero del Rio cu a carui fiica se va casatori in 1618.






















     Lucrarea caracteristica acestei perioade este “Vanzatorul de apa din Sevilla” pictata de Velazquez in 1620 si care astazi se gaseste la Muzeul Wellington din Londra.





















          In 1622 Velazquez pleaca la Madrid incercand sa lucreze pictor de curte, dar fara succes. Un an mai tarziu, primind recomandari de la Ducele de Oliveros original din Sevilla, artistul reuseste sa capteze atentia regelui fiind numit sa picteze portretul capelanului Don Juan de Fonseca. Impresionat, regele Filip al IV –lea ii cere sa-i picteze portretul, lucrare terminata la 30 august 1623, dar care din pacate astazi este pierdut. Aceasta lucrare ii va face pe Velazquez pictor de curte, mutandu-se cu familia la Alcazar. Aici il va cunoaste pe Rubens venit in misiune diplomatica la curtea regala, ce ii va deveni prieten si mentor.






















      Inflentat de acesta, Velazquez va face prima calatorie in Italia intre anii 1629-1631 vizitand: Genova, Milano, Venetia, Florenta, Roma si Napoli. Intrand in contact cu arta venetiana, Velazquez va fi influentat de aceasta, fapt ce se poate constata in lucrarea “Iosif si fratii sai”.





















     Intors la Madrid, creaza numeroase portrete primind in 1624 contractul de a dota noul Palat Regal. Pentru punerea in aplicare a acestei lucrari, Velazquez a angajat cei mai renumiti artisti ai Spaniei din acea perioada. Lucrarea “ Predarea Bredei” executata in 1633, reprezinta punctul culminant al picturii istorice din Spania.
















Numit ajutor la garderoba curtii regale si apoi superintendent al colectiei regale, Velazquez ii propune in 1649 regelui sa-l trimita in Italia cu misiunea de a achizitiona sculpturi si picturi pentru noua colectie a palatului Alcazar. Ajuns la Venetia, cumpara tabloul “Venus si Adonis adormit” a lui Paolo Veronese precum si numeroase lucrari ale lui Tintoretto, plecand apoi la Modena, Parma, Bologna si in final la Roma.

























       Aici picteaza portretul servitorului sau Juan de Pareja caruia la reintoarcerea in Spania ii va reda libertatea. Tabloul starneste admiratie, Velazquez fiind ales membru al Academiei Sf. Luca. Picteaza apoi portretul Papei Inocentu al X-lea pentru care acesta, fiind foarte multumit, doreste sa-l recompenseze cu o suma fabuloasa de bani. Velazquez refuza sa primeasca banii spunand ca intra in atributiile pictorului curtii Majestatii Sale Catolice sa realizeze portrete papale.




















     In iunie 1651 se intoarce la Madrid continuandu-si cariera la curtea regala pana la sfarsitul vietii. Picteaza in aceasta perioada tabloul “Doamne de onoare”, considerata una dintre cele mai ilustre creatii ale picturii universale. De remarcat ca in acest tablou pictorul se infatiseaza si pe sine insusi cu penelul si paleta in mana. Lucrarea fascineaza prin zugravirea realista si an acelasi timp discreta a vietii de la curte, prin autenticitatea expresiei si a surprinderii exacte a gesturilor si privirilor.


























     Velazquez este numit de catre Filip al IV-lea mare maresal al palatului in februarie 1652, iar in 1659 i se confera crucea de “Cavaler al Ordinului Sfantului Iacob”. Un an mai tarziu Velazquez pregateste cununia infantei Margareta Tereza cu regele Frantei Ludovic al XIV-lea, cununie ce a vut loc la granita franco-spaniola. La intoarcerea in Madrid se inbolnaveste fiind vizitat de rege la patul de suferinta. Dupa sapte zile de agonie Velazquez moare in data de 6 august 1660  fiind inmormantat in cimitirul bisericii Sf. Ioan Botezatorul.






























    Opera sa a avut o influenta de durata asupra dezvoltarii picturii spaniole si europene. 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...