duminică, 3 iunie 2018

4.1.3.1 REMBRANDT

Rembrandt van Rijn


    

       Rembrandt a fost “singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa, sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis” spunea Elie Faure.






Rembrandt van Rijn







Rembrandt van Rijn







Rembrandt van Rijn







     Al noualea fiu al morarului Harman Gerritzoon van Rijn si al Corneliei Wiilemsdochter van Zuitbroeck, fiica unui bancher, Rembrandt van Rijn s-a nascut la Leiden in 15 iulie 1606.







Rembrandt van Rijn







Rembrandt van Rijn







Rembrandt van Rijn







    Fiind singurul dintre frati care a invatat sa scrie, Rembrandt a urmat cursurile scolii latine iar din 1620 s-a inscris la universitatea din Leiden.






Rembrandt van Rijn







Rembrandt van Rijn














       Atras de pictura a studiat in paralel trei ani cu pictorul Jacob van Swanenburgh in atelierul acestuia din Leiden. Executand copii ale marilor maestri ai vremii, parintii sunt impresionati de talentul sau ceea ce ii determina sa-l trimita in 1624 la Amsterdam pentru a studia cu pictorul Pieterzoon Lastman. 



























       Dupa doar sase luni Rembrandt hotaraste sa se intoarca la Leiden pentru a deschide propriul atelier impreuna cu prietenul sau Jan Lievens, si el elev a lui Lastman.
Influentat de Constantin Huygens, secretarul personal al stathouder-ului Olandei, Henric Frederic de Orania, client constant al atelierului, Rembrand se stabileste la Amsterdam in 1633.



























         Aici isi deschide un nou atelier in casa negustorului de arta Hendrick van Uylenburg si dupa prima comanda importanta “Lectia de anatomie a doctorului Tulp” patrunde in cercul marilor pictori olandezi. 






Rembrandt van Rijn

       






        Apar foarte multe comenzi din partea familiilor bogate, Henric Frederic de Orania comandand si el tabloul “Patimile Domnului”.
        In 1634 Rembrand se casatoreste cu Saskia van Uylenburg, verisoara negustorului de arta si fiica primarului care ii aduce o zestre de 40.000 florini. 


























       Sotii Rembrandt se stabilesc in cartierul elegant intr-o casa luxoasa de pe Breestraat unde artistul isi instaleaza noul atelier. Sunt insa extrem de afectati de moartea primilor trei copii, Saskira nascand insa in 1641 pe Titus care va fi sanatos.













Rembrandt van Rijn














        In schimb sanatatea sotiei se deterioreaza, Saskira se imbolnaveste de tuberculoza si moare pe 14 iunie 1642. Ramas vaduv Rembrand o angajeaza pe Hendrickje Stoffels educatoare pentru fiul sau care in curand ii va deveni si amanta.






Rembrandt van Rijn



















          Incalcand legile, justitia ecleziastica il condamna pe Rembrandt de imoralitate insa cu toate astea Hendrickje va mai trai noua ani alaturi de pictor desi nu s-au casatorit niciodata. Aceasta relatie il va afecta insa si in plan artistic, legaturile sale cu beneficiarii se deterioreaza si ele astfel ca in 1656 Rembrandt este ruinat. 





















        Picturile ii sunt scoase la licitatie insa Rembrand continua sa lucreze. Dupa decesul Hendrickjei in 1663, Titus se ingrijeste de parintele sau insa si acesta moare in 1668.
Rembrand se stinge si el din viata la 14 octombrie 1669 intr-o casa mica din cartierul Rozengracht fiind inmormantat in Westerkerk intr-un mormant nemarcat. 




















        Desi a fost chinuit de saracie in ultima perioada a vietii, Rembrand a pictat numeroase tablouri avand multi elevi in atelierul sau. Acestia invatau sa picteze copiind tablourile maestrului astfel ca pe piata au patruns foarte multe “Rembrandt-uri false”. 





















        Facand parte din generatia de aur olandeza, Rembrandt este considerat unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, lasand in urma sa 600 de picturi, 300 de gravuri si peste 2000 de desene certificate de specialisti desi initial ii fusese atribuite circa o mie de tablouri.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...