duminică, 14 mai 2017

I. STILUL GOTIC

    


     1.    GOTICUL


 

      Goticul apare in sec. XII, insa nu ca o continuare a spiritului roman.  Are la baza evolutia gandirii teologice si filozofice, precum si a reformei cisteriene. Omenirea cunoaste o noua dimensiune, apar noi structuri sociale, iar o data cu cruciadele din sec. XIII apar noi rute comerciale dezvoltandu-se incipient industria artizanala. 

     Stilul gotic ia nastere in Franta, iar dupa mutarea sediului papal in 1309 la Avinon,  fiind preluat ulterior de diverse tari. Daca Anglia si Spania il accepta imediat, Germania mai tarziu, Italia apropae niciodata considerandu-l barbar. Incepand cu Cister este preluat firav, elementele gotice franceze fiind amestecate cu vechile elemente romanice. O oarecare puritate a stilului gotic in Italia o intalnim totusi la catedralele din Siena si Orvieto. 

    Cunoaste trei epoci majore, iar incepand cu a doua epoca apar universitatile dezvoltandu-se ingineria si construindu-se apoi catedralele inalte pana la cer inchinate Maicii Domnului (Notre Dame). O data cu construirea noilor structuri, factorul primordial il constituie lumina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...