luni, 4 decembrie 2017

1.2.3. ARHITECTURA GOTICA (3)

               

    CATEDRALA SF. STEFAN DIN VIENA








    Considerata simbol al orasului, catedrala Sf. Stefan din Viena se afla in Piata Sf. Stefan, la nr. 3, astazi sediu al Arhiepiscopiei Romano - Catolice.

 

 

 

 


    Construita pe ruinile a doua biserici anterioare din initiativa lui Rodolfo al IV-lea de Austria, biserica este sfintita in anul 1147.  Lucrarile incep in anul 1137, fiind realizate in stil romanic, de-a lungul timpului aducandui-se diferite modificari. Astfel isi pune ampreta si stiluri ca romanicul tarziu, baroc, iar din anul 1304 fiind realizata in stil gotic.

 

 

    

 

     In anul 1683 in timpul celei de a doua invazii a turcilor asupra orasului, in catedrala au fost aduse aproximativ o mie de tunuri, unele fiind functionale si astazi, pentru ai face sa creada ca resursele materiale sunt mult mai mari. Orasul a fost eliberat la 12 septembrie 1683 iar ca amintire a luptei, clopotul Pummerin amplasat in turnul din sud a fost turnat din tunurile turcesti ramase abandonate. 

 

 

 

 

    La ordinul Mariei Tereza, in anul 1755 catedrala se extinde marindu-se cripta unde sunt inmormantati Rodolfo al IV-lea si alti membri ai familiei Habsburg.

    In timpul razboiului cu Napoleon din anul 1809 au loc lupte in interiorul catedralei fiind distruse o serie de opere de arta.

    Au loc restaurari ale cladirii si in sec XIX, acestea fiind terminate in anul 1853, cand i se adauga vitralii realizate in stilul neogotic si distruse in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

    



 

     La Catedrala Sf Stefan din Viena gasim si o placa comemorativa in amintirea lui  WolfgangAmadeus Mozart a carui biserica parohiala era in perioada cand locuia la Casa Figaro. Aici s-a casatorit cu Constanze, aici au fost botezati doi dintre copii lor si tot aici a avut loc slujba inmormantarii acestuia. 

 

 

 

 

 

 

 

      PRIMARIA DIN BRUGES

 

 

 

     Primaria din Bruges se aflain Piata Burg fiind una dintre cele mai vechi din Belgia. Constructia edificiului a demarat in anul 1376, lucrarile fiind finalizate in anul 1421.

 

 

 

    In interiorul primariei gasim “camera gotica”, in care sunt expuse numeroase picturi, si “camera istorica”, unde sunt expuse docupente si picturi legate de bogata istorie a orasului precum si portretele a diversi primari.

 

 

  


 

     

'     GRASLEI GENT

 

 

 

     Graslei este o strada situata in centrul istoric al orasului belgian Gent.

 

 

   

   Greslei formeaza cheiul de pe malul drept al raului Leiei.

 

 

 

      In secolul XI activitatile comerciale ale orasului au crescut de-a lungul acestui chei care a devenit ulterior port. Cladirile actuale dateaza din acea perioada desi in sec XVIII - XIX au fost adaptate, iar cu ocazia expozitiei mondiale din anul 1913 ce a avut loc la Gent, au fost restaurate in intregime.

    



 

PRIMARIA DIN LEUVEN

 

 

 


 

 

     Aflata in fata bisericii Sf. Petru, primaria din orasul belgian Leuven se afla in Grote Markt (Piata Principala). A fost construita intre anii 1439 – 1469. Primul arhitect, Sulpicius Van Vorst a murit la scurt timp dupa inceperea construirii aripilor posterioare si a fost inlocuit cu Jan Keldermars al II-lea la a carui moarte in anul 1445 se incheie prima etapa a constructiilor. Lucrarile au fost reincepute in anul 1448 sub conducerea lui Matheus de Layens, cladirea fiind finalizata in anul 1469.

 

 

 

    In sec XIX-lea, Primaria a fost restaurata iar in timpul primului Razboi Mondial cladirea a ramas in picioare in mijlocul devastarii la care a fost supus orasul, scapand doar cu daune minore. Insa in cel de-al doilea Razboi Mondial o bomba a provocat mai multe pagube, reparatiile fiind finalizate in anul 1983.

 

  


 

   Interiorul gazduieste si o colectie de opere de arta inclusiv sculpturi realizate de artistii Constantin Meunier sau Lambeaux Jef.

 

 

POARTA HOLSTENTOR din LUBEK

 

 

 

    Poarta Holstentor situata in localitatea din nordul Germaniei Lubeck, marcheaza limita vestica a orasului.

 

 

 

    A fost mentionata pentru prima data in anul 1216 intr-un document semnat de un rege danez.

 

 

 

     Din anul 1987 face parte din patrimoniul UNESCO




 


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...