vineri, 27 iulie 2018

5.1. PICTURA ROCOCO











         Se caracterizează printr-un gust pentru culori luminoase, moi și clare. Forme dominante inspirate de natura, mitologie, reprezentarea corpurilor goale, arta orientala si mai ales temele galante si amoroase. Este o artă în principiu lumesc, fără influențe religioase, care se ocupă cu problemele din viața de zi cu zi și relațiile umane, un stil care caută să reflecte ceea ce este plăcut, rafinat, exotic si senzual. 

 

 

 

 

 

   

 

 

         Dacă barocul era în slujba puterii absolutiste, Rococo este în slujba aristocrației și a burgheziei. Artistul continuă să lucreze cu mai multă libertate, iar piața de artă se extinde. Rococo este prezentat ca o artă în serviciul confortului, luxului și petrecerii. Scenele picturii sale reflectă acest nou stil de viață.






         

 

       Motivele rococitare încearcă să reproducă sentimentul tipic al vieții aristocratice, fără îngrijorare sau romanul ușor, mai degrabă decât lupte eroice sau figuri religioase.

     Rococo menține o mare hegemonie asupra celorlalte stiluri.In timpul domniei lui Ludovic al XV-lea, viața de curte are loc în palatul de la Versailles, care se extinde, schimbarea artistică a palatului regal și care să permită difuzarea acesteia în toată înalta societate franceză. Delicitatea și bucuria motivelor rococoase au fost adesea văzute ca o reacție la excesele regimului lui Ludovic al XIV-lea. 

 

 

 

   

 

 

      Acest stil, cunoscut în timpul său ca „gust modern“, a fost disprețuit de critici.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...