joi, 12 aprilie 2018

2.1.19 RAFAEL

       

 

 

       Renumit pentru perfecțiunea și harul picturilor și desenelor sale, formeaza impreună cu Michelangelo și Leonardo da Vinci trioul marilor maeștri ai perioadei. El a murit în ziua în care a împlinit treizeci și șapte de ani și ca si la nastere a fost Vinerea Mare.

 

 

 

  



  

 

 

      Rafael Sanzio s-a nascut in primavara anului 1483 la 6 aprilie in Urbino.

    Tatal sau, Giovanni di Santi di Pietro, a fost deasemeni artist, fiind pictorul de curte al principilor de Montefeltro.

 

 

 

 

    

 

 

         În ciuda morții sale precoce, a fost extrem de productiv, creând astfel o colecție neobișnuit de mare de picturi.  In mare măsură este conservată, mai ales în Muzeele Vaticanului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        
       Cariera sa a fost împărțită în mod natural în trei faze și trei stiluri, descrise de Giorgio Vasari: primii ani în Umbria, perioadă triumfătoare de 12 ani în Roma, cand a  lucrat pentru papi si ultima perioadă de patru ani la Florența (1504-1508), unde a absorbit tradițiile artistice ale orașului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Primul sau profesor a fost tatal sau, un bun pedagog, iar dupa ce ramane orfan ( mama sa Magic moare in anul 1491 iar tatal care se recasatoreste, moare si el in 1494, si desi custodia legala ii revine unchiului sau Bartolomeu, continua sa locuiasca cu mama vitrega), merge la atelierul lui Perugino pe care il ajuta sa execute numeroase comenzi, iar la numaui 17 ani este numit maestru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ajunge la Florenta in 1504 unde il studiaza pe Masaccio precum si cuceririle lui da Vinci si Michelangelo perfectionandu-si astfel stilul. Insa Roma ajunge capitala Renasterii, Bramante incepe constructia la Bazilica Sf.Petru, si cum papa Iuliu al II-lea il angajeaza pe Rafael la Vatican, acesta merge acolo dupa ce trece si pe la Siena, in 1508 iar un an mai tarziu incepe sa decoreze apartamentul papal, lucrari ce vor dura pana in 1517.

 

 

 

 




     

 

 

 

            Faima ii creste rapid la Roma primind numeroase comenzi, iar pentru imensitatea lucrarilor de la Vatican a folosit multi dintre discipolii de la numeroasele ateliere care le-a condus. De fapt dupa moartea sa, acestia vor termina si a patra camera a apartamentului papal.

 

 

 

  

 

 

 

       Rafael a fost influențat de frescele de pe tavanul Capelei Sixtine executate de către Michelangelo, fiind introdus in secret de Bramante pentru a le vedea. Buonaroti il va acuza mai tarziu de plagiat.




















     
       Rafael a pictat apoi  Galatea, fresce decorative concepute pentru  Villa Farnesina, și a pictat două capele în bisericile din Santa Maria della Pace și Santa Maria del Popolo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      


        El a proiectat, de asemenea, o parte din decorarea casei Villa Madama, însă lucrarea ambelor vile au fost făcută in atelierul său.

        Una dintre cele mai importante ordine papale a fost seria Cartoanelor lui Raphael (acum în Muzeul Victoria și Albert), o serie de 10 cutii de carton pentru tapiserii, dintre care 7 au supraviețuit și care reprezintă scene din viața Sfântului Pavel și Sfantului Petru, făcute pentru Capela Sixtină. Cardurile au fost trimise la Bruxelles pentru a fi țesute în atelierul Pier van Aelst. Este posibil ca Rafael să fi văzut seria completă terminată înainte de moartea sa. Probabil că au fost terminate în 1520.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          
       Vasari spune că Rafael a avut un atelier cu cincizeci de elevi și asistenți, dintre care mulți au devenit mai târziu artisti importanți. A fost, probabil, cel mai mare atelier de lucru asamblat sub învățătura unui singur mare maestru de pictură.

 

 

 

 

 

 

 

       După moartea lui Rafael, activitatea atelierului a continuat, însă multe picturi au fost incomplete.

       Rafael moare la Roma in 6 aprilie 1520. A lasat in urma sa o opera impresionanta. Inca din timpul vietii a fost considerat unuldintre cei mai mari artisti ai momentului.

 

 

 

 

 

 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...