marți, 5 iunie 2018

4.1.3.4 MEINDERT HOBBEMA

        




       Considerat unul dintre cei mai mari peisagisti ai scolii olandeze facand parte din generatia de aur, Meinert Hobbema s-a nascut in Amsterdam la 31 octombrie 1638, fiind fiul unui dulgher.


















        Se cunosc putine lucruri despre Hobbema, multe perioade din viata sa fiind obscure. Suscita nedumerire si faptul ca o serie de capodopere ale sale au fost datate ca fiind executate in anii 1650 sau 1652 deci cand Hobbema nu implinise mai mult de 14 ani.
















       La varsta de 15 ani, Hobbema impreuna cu sora si fratele mai mic sunt inregistrati ca fiind trimisi la un orfelinat. Doi ani mai tarziu in 1655, Hobbema a fost luat ucenic de faimosul pictor peisagist Jacob van Ruisdael. Inainte de asi dezvolta propriul stil individual, in lucrarile sale timpurii se observa influenta lui Ruisdael, tehnica fiind foarte asemanatoare, doar cunoscatorii putand face diferenta.















  La 2 noiembrie 1668 cand avea treizeci de ani, Hobbema s-a casatorit cu Eeltije Vinck de Gorcum la Oudekerk, la vechea biserica din Amsterdam. Au avut impreuna patru copii.
Martori la casatorie au fost fratele miresei Cornelius Vinck si Ruysdael. Se presupune deci ca intre Hobbema si maestrul sau Ruysdael s-a legat o relatie de stransa prietenie insa si aici sunt neclaritati deoarece in acea perioada inregistrarile arata ca au existat doi Jacob van Ruisdael, verisori si contemporani. Unul fiul lui Solomon iar altul pictor, fiul lui Isaac.





















     Hobbema impreuna cu familia s-au mutat in Rozengracht, nu departe de Rembrandt, unde a fost numit contramaistru principal de vin. Avea sarcina de a cantari si cataloga vinurile sosite din import, pictand in timpul liber. Insa ultimii ani de viata au fost foarte duri, traind in saracie.



















    In 1704, sotia artistului Eeltije impreuna cu doi copii au murit si au fost ingropati in sectiunea cersetorilor din cimitirului Leiden in Amsterdam. Hobbema a supravietuit pana in 1709 cand pe 14 decembrie a murit si el fiind ingropat tot in sectiunea cersetorilor, dar din cimitirului Westerkerk in Amsterdam.






















      A pictat o gama ingusta de subiecte in special mori de apa si paduri.
Lucrarile sale pot fi astazi admirate la Gallery National din Londra, Musee du Louvre din Paris, Museum of Fine Arts din Budapesta, Alte Pinakothek din Munchen, Museo Tyssen-Bornemisza din Madrid, National Gallery of Arts din Washington, Staatliche Mussen din Berlin, Teylers Museum din Haarlem, Gemaldegalerie din Dresda, Rijksmuseum din Amsterdam, Musses Royeux des Beaux Arts din Bruxelles, Royal Collection din Windsor, Art Institute of Chicago, National Gallery of Scotland din Edinburgh, Mauritshuis din Haga, Wallace Collection din Londra, s-au se gasesc in diverse colectii particulare.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...