sâmbătă, 28 iulie 2018

5.1.2 JEAN ANTOINE WATTEAU







  

   

 

 

     Geniu al picturii baroc franceze si pioner al stilului rococo, Jean-Antoine Watteau s-a nascut la Vallencianes in 10 septembrie 1684, fiind al doilea dintre cei patru copii ai comerciantului de ceramica Jean Philippe Watteau si al Leordenoisei Michelle.

 

 

 

       

 

   

 

 

 

       La varsta de zece ani Watteau intra ucenic la Jaques Albert, pictor renumit din oras, insa dupa moartea acestuia, in 1702, pleaca la Paris. 

 

 

 

 

          

 

  

 

 

     Aici, fara protectie si resurse si hotarat sa se autointretina, Jean-Antoine se angajeaza la pictorul Metayer, care insa nu-l poate plati, plecand apoi la un producator de vopsele din Pont Notre Dame.

 

 

 

 

 

  

 

 

      Primind de la acesta echivalentul a doar trei lire sterline pe saptamana si supa in fiecare zi, Watteau il paraseste si intra ucenic la atelierul lui Claude Gillot, ia contact cu lumea teatrala si inalta societate pariziana ce-l va inspira mai tarziu in operele sale.

 

 

 

 

 

  

 

 

       Respins la concursul pentru Prix-ul de la Roma, se intoarce in 1709 in orasul natal unde picteaza scene din viata hanurilor si, deasemenea, cu soldati, inspirat din barocul olandez.

 

 

 

 

 

   

 

 

      Watteau se intoarce doi ani mai tarziu la Paris reluand contactele cu lumea teatrala, pictand diverse personaje si scene de teatru pentru care obtine sume importante de bani.

 

 

 

 

 

   

 

      La a doua incercare, Watteau este admis in 1712 la Academie pentru care trebuie sa realizeze o lucrare, donand cinci ani mai tarziu tabloul “Imbarcarea pentru insula Citirea”.

 

 

 

 

 

 

  

       Avand probleme de sanatate, pleaca in 1719 la Londra pentru a-l consulta pe doctorul Richard Mead, mare admirator al sau, insa nu are loc nicio ameliorare a bolii astfel ca se intoarce in Franta.

 

 

   

 

 

  

 

 

      Dupa cateva luni petrecute la Paris, se stabileste la mosia lui Philippe Le Fevre, prieten al tatalui sau din Nogent sur Marne, murind aici de tuberculoza la data de 18 iulie 1721 in bratele prietenului sau Gersain Antoine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

     Cu Watteau, unul dintre cel mai vechi pictor al stilului rococo, incepe un nou gen, cel al “festivalurilor galante”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Lucrarea “Surpriza”, realizata in anul 1718, a fost vanduta la licitatie in data de 8 iulie 2007 pentru suma de 15 milioane euro, reprezentand un record pentru un tablou Watteau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

       Astazi pot fi admirate peste 65 de tablouri ale artistului in toate marile muzee ale lumii.

 

 

 

 










 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...