duminică, 11 noiembrie 2018

5.1.7 AMIGONI











      Pictor italiana de influenta rococo, Jacopo Amigoni, nu i se cunoaste cu exactitate locul nasterii dar se presupune ca s-a nascut la Venetia in 1682 desi unii istorici dau ca loc de nastere Napoli. Daca s-a nascut la Napoli, s-a mutat de foarte tanar in Venetia unde il regasim in 1711 in diverse documente si a carui opera a fost influentata de pictorii venetieni Antonio Bellucci, Sebastiano Ricci, Antonio Balestra, Giovanni Antonio Pellegrini și Rosalba Carriera.

 

 

 

 






 

 

 

       Din 1717 pleaca in Bavaria, initial merge la Castelul Nymphenburg, de la 1719 la castelul Schleissheim iar între 1725 și 1729 - cu excepția unei excursie la Veneția, în 1726 - la Abatia benedictina din Ottobeuren.

 

 

 

 







 

 

 

      În frescele realizate în această perioadă, Amigoni este considerat ca fiind unul dintre primii adepți ai stilului rococo venețian, desi se afla tocmai în Germania. Tot in aceasta perioada realizeaza studii in domeniul artei la Dusseldorf impreuna cu Giovanni Battista Bellucci, fiul lui Antonio Bellucci.

 

 

 

 






 

 

 

 

          Între 1730 și 1739 il regasim în Anglia, unde lucrează la Palatul Thonkerville din Pown Casa si la Moor Park and Garden Theatre Covent, ilustrând scene mitologice și istorice. 

        Face o călătorie la Paris în 1736, alături de faimosul cântăreț Farinelli, unde cunoaște pictura lui Lemoine și Boucher. 

 

 

 

 

 

 

 

 

         În 1739 s-a întors în Italia, probabil la Napoli, dar sigur la Montecassino, in a cărui abație s-au regasit două dintre picturile sale ce au fost distruse în timpul celui de-al doilea război mondial. Până în 1747 a lucrat si la Veneția pentru comerciantul din Berlin, Sigismund Streit, pentru Casa Savoy și pentru câteva biserici și palate venețiene. 

 

 

 

 

 

 

 

     În 1747 părăseste definitiv Italia pentru a se stabili la Madrid la curtea lui Fernando VI, care il numeste director al Academiei Regale de Arte Frumoase din San Fernando.  A fost numit ca pictor de cameră, pentru al inlocui pe Louis Michel Van Loo, cand regele a abandonat stilul francez (favoritul regelui Filip al V-lea), cu cel italian.
Lucrările sale pot fi găsite  astaziși în Aranjuez și La Granja, în Segovia, precum și în unele tapiserii.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Cu Amigoni, rococo-ul din Europa își atinge apogeul; atât în ​​decor, cât și în țesăturile sale, in care arată lumină și grație, precum și o eleganță luminată de culori reci și tonuri pastelate prin lovituri lungi. Claritatea sa compozițională îl poziționează printre cei mai importanți reprezentanți ai picturii rococo.

     Moare in august 1752 la Madrid.

       

         


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...