miercuri, 21 noiembrie 2018

6. 1..5 ANGELICA KAUFFMANN



      

 

 

 

      Desi s-a nascut la Chur, Graubünden in Elvetia,  pe 30 octombrie 1741, Maria Anna Katharina Angelika Kauffmann a crescut in Schwarzenberg, Vorarlberg (Austria), fiind fiica lui
Johann Josef Kauffmann, un pictor sărac și destul de mediocru, dar se pare că bun pedagog pentru fiica sa pe care o initiaza in pictura de precoce.

 

 

 

 











     



                  
                           

 

 

 

           În curând a învățat mai multe limbi, a citit neîncetat și si-a arătat talentul si la muzică. Progresul său cel mai mare, totuși, a fost în pictura. La vârsta de doisprezece ani a devenit deja celebra, cand episcopi și nobili au pozat pentru ea.

 

 

 

 












 

 

 

 

        În 1754 tatăl său a luat-o cu el la Milano. Ulterior a facut mai multe vizite în Italia de lungă durată: în 1763 a vizitat Roma, întorcându-se din nou în 1764.

       De la Roma, ea a mers la Bologna și Veneția, fiind intampinata cu caldurată în toate locurile pentru talentul și farmecul său personal. 

 

 

 

 











 

 

 

 

        A vorbit italiana, germana, precum si franceza si engleza fapt ce a ajutat-o sa devina o portretista populara printre englezii care au fost în vizită la Roma.

 

 

 

 
















 

 

 

 

          In Italia prietenul cel mai credincios a fost pictorul Sir Joshua Reynolds. Când, în noiembrie 1767, ea a fost pacalita să se căsătorească din interes cu un aventurier, care se dadea  un conte suedez (Contele de Horn), Reynolds a ajutat-o să scape de acesta.

 

 

 

 
















 





           Angelica a fost printre fondatorii Academiei Regale, fiind printre semnatarii celebrei petiții fata de rege, in urma careia acesta a stabilit infiintarea  Academiei Regale de Pictura si Sculptura.

          În primul său catalog din 1769, apare la semnatura cu initialele "R. A".

 

 

 

 






 

 

 

 

      Prietenia cu Reynolds a fost criticată în 1775 de către Nathaniel Hone, care satiric în Conjurer, ataca moda italiana a artei Renasterii, pe Reynolds il ridiculizeaza, și include si o caricatură nud a lui Kauffmann

 

 

 

 







 

 

 

 

       In perioada 1769-1782, Angelica a expus picturile sale la expoziția anuală, realizand în general teme clasice.

       Cele mai bune lucrări ale sale au fost cele avand teme istorice,  Academia făcand un efort deosebit pentru a promova pictura istorică în rândul publicului, insa  englezii erau mai interesati să comande și să cumpere portrete și peisaje. În ciuda popularității pe care a avut-o Kauffmann în societatea englezească și a succesului său în calitate de artist, a fost dezamăgit de apatia relativă pe care englezii o simțise față de pictura istorică.

 

 

 

 






 

 

 

 

        Popularitatea sa a scăzut puțin din cauza căsniciei sale nefericite, dar în 1781, după moartea primului său soț (de care a fost separată de mult timp), s-a căsătorit cu Antonio Zucchi (1728-1795), un artist venețian care locuia în Anglia.

         La scurt timp după ce s-au retras la Roma, s-a imprietenit cu Wolfgang von Goethe Johann.

 

 

 






 

 

 

         
         În 1782, tatăl ei a murit iar în 1795 si soțul. A continuat să contribuie la Academie intermitent, expunând pentru ultima dată în 1797.

          Moare la Roma în 1807, fiind onorata cu o înmormântare splendidă în regia lui Canova. Toate Accademia di San Luca, cu numeroasii ecleziastici și virtuozi, au condus-o la mormântul ei din Sant'Andrea delle Fratte.

 

 

 

 






 

 

 

 

            Angelica Kauffmann a fost o artista extrem de prolifica  avand o enormă popularitate și avere în timpul vietii.  

           Problemele abordate în picturile sale sunt în majoritate portrete, deși există multe teme mitologice si alegorice, istorice sau religioase.

            În timpul său, multe reproduceri ale operelor sale au fost realizate prin gravuri.

 

 

 

 











 

 

 

         Lucrările sale sunt păstrate în unele dintre cele mai importante galerii de artă din lume ca: Muzeul Metropolitan New York, Muzeul Prado din Madrid,  Tate Modern Londra, National Portrait Gallery și Muzeul Victoria și Albert din Londra, Royal Colectia Trust (Palatul Buckingham), The Gemäldegalerie Alte Meister Dresden,  Galeria Uffizi din Florența, Accademia di San Luca din Roma, Luvru, Österreichische Galerie din Viena, Klassik Stiftung Weimar, Nationalmuseum Stockholm, Ermitaj din Sankt-Petersburg, The Puschkin-Muzeul din Moscova, Muzeul Național din Varșovia, Muzeul de Arte Frumoase din Houston, Muzeul Virginia de Arte Frumoase din Richmond, Muzeul Național al femeilor din Arta din Washington, Muzeul de Artă din Denver (Colorado) sau Institutul de Artă din Chicago.

 

 

 

 











 

 

 

 

      Si orașul austriac Schwarzenberg i-a dedicat un muzeu.

      În 2007, posta austriaca a emis un timbru poștal pentru a comemora 200 de ani de la moartea sa.

          

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...