duminică, 30 decembrie 2018

7. 1. 15 MARTIN JOHNSON HEADE










       Pictorul american Martin Johnson Heade s-a nascut in Lumberville, Pennsylvania la 11 august 1819, fiind fiul unui depozitar.













          A studiat la Edward Hicks cu Thomas Hicks.

         Primele lucrari ale sale dateaza din 1840 si au fost in principal portrete. A si expus in 1841 la Academia de Arte Plastice din Philadelphia, si in1843 la Academia Națională de Design din New York, dupa ce a facut mai multe calatorii in Europa locuind la Roma doi ani.

         Heade s-a căsătorit abvia în 1883 cand sa mutat în St. Augustine, Florida.

 

 

 











 

 

 

 

        În 1863, a planificat publicarea unui volum despre colibri brazilieni și flori tropicale, dar proiectul a fost în cele din urmă abandonat. A călătorit de mai multe ori la tropice și a continuat să picteze păsări și flori.

 

 

 

 











 

 

 

         Heade a început să expună în mod regulat din 1848, după o altă călătorie în Europa, și a devenit artist itinerant până când sa stabilit la New York în 1859.

 

 

 

 

 











 

 

     În jurul anului 1857, Heade a devenit interesat de pictura peisagistică, dupa întâlnirea cu artiștii cunoscuți John Frederick Kensett și Benjamin Champney în Munții Albi din New Hampshire. 

 

 

 

 











 

 

       Heade s-a mutat la New York City și a luat la un studio în clădirea Studio Tenth Street, care găzduia mulți dintre cei mai cunoscuți artisti ai școlii din Hudson River, precum Albert Bierstadt, Sanford Gifford și Frederic Edwin Church.

        El a devenit prieten cu multi dintre ei și a făcut o prietenie deosebit de strânsă si cu Biserica.

 

 

 

 











 

 

 

       Heade a călătorit în Brazilia între 1863 și 1864 planificand sa scoata o carte, "Pietrele din Brazilia", dar cartea nu a fost tiparita niciodata.

      S-a întors la tropice de două ori, în 1866 călătorind în Nicaragua, iar în 1870 în Columbia, Panama și Jamaica. El a continuat să picteze lucrări romantice de păsări tropicale și frunzișuri luxuriante.

      În ultimii săi ani în Sf. Augustin,unde s-a mutat dupa ce s-a casatorit, Heade a pictat numeroase flori.

 

 

 
















 

        

 

        

       Heade nu a fost un artist foarte cunoscut în timpul vieții sale, dar munca sa a atras atenția istoricilor de artă și colecționarilor în anii 1940. A devenit repede recunoscut ca un artist american important.

        A fost singurul artist american din secolul al XIX-lea care a creat o astfel de opera.
















 

 

      A murit pe 4 septembrie 1904 in Florida la San Agustin.



 











 

 

 

 

       Adesea considerat un artist al Hudson River School, unii critici și savanți fac excepție de la această clasificare. 

       Lucrările lui Heade sunt acum în importante muzee și colecții, inclusiv Muzeul de Arte Frumoase din Boston, Massachusetts, care deține cea mai remarcabilă colecție a operei sale, inclusiv 30 de picturi, precum și numeroase desene și schițe; Muzeul Metropolitan de Artă din New York; și Galeria Națională de Artă din Washington, D.C. 

 

 

 

 











 

 

 

 

      În 1955, Robert McIntyre, istoric de artă și director al Galeriței Macbeth, a donat o serie de lucrări personale ale lui Heade la Arhivele Artei Americane, parte a instituției Smithsonian. Aceste lucrări includ, printre altele, schița de carte a lui Heade, note și scrisori de la prietenul și colegul său artist, Frederic Edwin Church. 

 

 

 

 






 

 

 

 

       Între 1999 și 2000, Heade a făcut obiectul unei expoziții importante organizate de Theodore E. Stebbins, Jr. care a călătorit de la Muzeul de Arte Frumoase din Boston până la Galeria Națională de Artă din Washington, terminând la Muzeul de Artă al Județului Los Angeles.

 

 

 

 

 

           



      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...