marți, 8 ianuarie 2019

7. 1. 19 ALBERT BIERSTADT

 

 

       Albert Bierstadt s-a nascut in Prusia la Solingen pe 7 ianuarie 1830. A fost fiul lui Heinrich, care a servit in armata Regatului Hanovra, si a Christinei Bierstadt.

       Familia lui a emigrat în Statele Unite când era foarte mic, iar primii săi ani sunt obscuri.

 

 

 

 






 

 

 

 

       S-au mutat în New Bedford în Statele Unite în 1832. Orașul era un port plin de viata si prosper, cu o elită bogată, dar cultivata, conservatoare și religioasă. Principala ocupatie in zona era vanatoarea de balene. Insa tatal sau s-a ocupat cu reparatul butoaielor.














       Anii de început sunt insuficient documentați, dar se pare că a fost interesat de călătorii și de artă de când era tânără.

        În oraș au lucrat unii pictori, cum ar fi William Swain, William Hall și Adam van Beest care i-au insuflat gustul pentru pictura.













        Rapoartele de familie spun că la doisprezece ani a scris o lucrare școlară despre Munții Stâncoși. Mai târziu a lucrat ntr-o fabrică de oglinzi și cadre, și se ocupa si de decorarea prăjiturilor pentru nunti.

        Pe 6 iunie 1850 deschide un curs de pictura monocromatica, iar un an mai tarziu expune la galeria comerciantului John Hopkins.

 

 

 

 






 

       Curand a atras atentia unor patroni locali, capitani de nave si a unor diversi proprietari, devenind cunoscut si in Boston, unde se pare ca a si predat la Colegiul de Artă Massachusetts. A si expus aici in 1853.

       În tinerete s-a întors în Europa pentru a-si îmbunătăți situatia academică, iar când a revenit în America a început o carieră strălucită în lumea artei.

 

 

 

 







 

 

       A fost la  Dusseldorf, un centru cosmopolit de cultură, a cărei academie de arta era cunoscuta si  respectata printre artistii americani pentru calitatea cursurilor ei.

       I-a avut profesori pe Andreas Achenbach și Karl Friedman Lessing legate de mediul academic,  dar si pe Worthington Whittredge și Emmanuel Leutze.

 

 

 

 







 

    

 

       În Europa a călătorit însoțit de Whittredge, William Stanley Haseltine, Sanford Gifford și alți artiști, prin sudul Germaniei, la Salzburg, in Alpii elvețieni și in mai multe orașe din Italia, inclusiv Roma, Florența, Pompei și Napoli

 

 

 

 






 

 

 

      Când s-a întors în America, în decembrie 1857, a fost deja considerată în comunitatea sa un artist consacrat.

        A deschis un studio de pictură și a început să accepte ucenici.

         Tablourile executate cu materialele colectate în Europa, au obținut vânzări considerabile, dar a și a trimis lucrări la saloanele Academiei Naționale de Design.

        În 1858 el a organizat în orașul său o expoziție istorică cu mai mulți membri ai grupului, care mai târziu a fost numit grupul de la Hudson River School.














       El a fost prietenul lui Peter Fales de la care a invatat arta fotografiei, lucru care mai târziu s-a dovedit foarte util ca ajutor în compoziția marilor sale picturi.

      L-a angajat pe George Harvey sa hoinareasca impreuna pentru a descoperi peisajele pe care artistul le-a pictat pe sticlă și apoi le-a proiectat pe un ecran în teatre,  intrarea fiind de 25 de cenți. 

        Potrivit lui McKay, cu banii câștigați în acest efort, Bierstadt a fost în măsură să călătorească în Europa.

 

 

 

 






 



       In decembrie 1858 a intentionat sa plece spre Rockies, unde dorea să petreacă mai mulți ani în scopul de a studia peisajul și viața indienilor si pentru a aduna informații pentru viitoarele picturi.

        Dar plecarea sa a avut loc doar în aprilie 1859, cu un plan de ședere mult mai scurt. Insotit de fotograful Francis Seth Frost, a ajuns pe 27 în Saint Joseph, Missouri, și s-a alăturat expediției conduse de colonelul Frederick West Lander, fiind cu ei si inginerul Overland Trail, care va deschide o nouă cale ferată.

 

 

 

 






 


      
        Publica in 1860 un catalog cu 52 de fotografii pe care le facuse în călătoria sa.

        În perioada de glorie, în anii 1860, a acumulat avere și a fost recunoscut pe ambele maluri ale Atlanticului. În Statele Unite a fost văzut ca fiind unul dintre cei mai talentati pictori, avand in scurt timp foarte multi imitatori.

 

 

 

 






 

       

 

       
       În primăvara anului 1863, însoțit de Ludlow, fac o altă călătorie la vest. Au ales un traseu mai accidentat si mai riscant, mergand la Denver, Salt Lake City, Lake Tahoe, San Francisco, Yosemite, Portland și prin munții din zona in care se gaseau tot felul de cascade.

 

 

 






 

 

 

 

        Faima lui a derivat în principal din peisajele sale monumentale ale vest sălbatic, atent detaliate,  si cu o concepție romantică de peisaj.

        A folosit o nuanță de estetica a sublimului și a cautat rezultate impresionante, dramatice, vizionari care a înălțat natura și a îmbrăcat-o cu semnificații morale și spirituale, mai degrabă decât cu o fidelitate fotografică.

 

 

 

 






 

 

 

        Face parte din Școala Hudson River, un grup de pictori cu tendințe similare, fiind unul dintre cei mai notabili reprezentanți.

 

 

 

 






 

 

 

 

       Desi a fost martor la  scena masacrărilor popoarelor indigene și distrugerea mediului, momente regasite si in lucrarile sale, pe la mijlocul anilor 1870 steaua sa apune rapid cand apare concurenta dinspre Europa Occidentala si mai ales dinspre pictura franceza, si  cand marea majoritate a clientilor si-au schimbat gusturile.

 

 

 

 






 

 

 

       S-a casatorit in 1865 cu Rosalie dupa ce aceasta a divortat de Ludlow si s-au mutat in Irvington-on-Hudson , statul New York, unde au cumparat un conac rafinat de patru etaje, 35 camere si un studio imens, la un cost de 100.000 dolari, care cuprindea si un parc de 14 ha cu vedere la raul Hudson.

       Cuplul a plecat în 1867 pentru o călătorie de doi ani în Europa, inchiriind un studio la Roma, unde stabilesc contacte cu potentiali clienti.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Reveniți în America, au plecat pentru un alt turneu, acum prin New England și Canada și apoi se intorc în Europa.

       Artistul a investit mult în terenuri și proprietăți din Minnesota și New Jersey.

       În iulie 1871 s-au mutat la San Francisco, unde au petrecut doi ani.  Asociația de Artă din San Francisco l-a făcut membru onorific.

       În 1873, ei s-au întors la New York și artistul a lucrat la materialul colectat, reusind sa vanda doua tablouri Guvernului.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Deși acumulase o avere, păstrarea standardului său de viață devenise un lucru scump. Vânzările au scăzut, iar eforturile sale de a-și promova lucrarile, care l-au făcut un fel de showman, au devenit subiectul glumelor.

        În curând au apărut dificultăți financiare și a trebuit să ia împrumuturi.

        El și-a închiriat conacul pentru a obține niște bani și s-a stabilit într-o casă mai mică pe malurile râului Hudson, deschizând un atelier și o galerie comercială la New York.

       Soția lui Rosalie, care s-a imbolnavit de tuberculoză, avea nevoie de aer curat, astfel încât acestia au fost forțați să se mute în mod frecvent la Nassau, în Bahamas.

 

 

 

 






 

 

 

 

        In 1882 conacul său a ars în timp ce încerca să îl vândă, pierzând picturi și schițe. 

       Ultima sa călătorie spre vest a avut loc în 1889, vizitând Canadian Rockies, Washington, Oregon și Alaska.  

       Rosalie a murit pe 1 martie 1893, dar pe 7 martie anul următor Bierstadt s-a căsătorit din nou cu Mary Hicks Stewart, văduvă bogată a bancherului David Stewart. 

        Deși soția sa era milionara, finanțele lor au rămas separate, iar în 1895 a fost forțat să declare falimentul.

        El a murit la 18 februarie 1902, la scurt timp după ce s-a întors de la o plimbare, fiind îngropat în cimitirul rural din New Bedford, împreună cu părinții săi

 

 

 

 

 

 

 

 

        


      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...