vineri, 1 februarie 2019

10. 1. 2 EUGENE DE BLAAS















      

       Eugene de Blaas (sau Eugene von Blaas) s-a născut la Albano Laziale lângă Roma în 24 iulie 1843, având părinţi de naţionalitate austriacă.
       Eugene a fost fiul şi discipolul lui Karl von Blaas, pictor istoric vienez stabilit în Italia.

























         
       În 1856 familia se mută la Veneţia unde tatăl a devenit profesor la Academia de Pictură, si unde va studia şi Eugene.
        Progresul în arta picturii se va vedea repede, Eugene câştigând premiul Wild în 1860 când a şi expus în sălile Academiei.























        Însă prima lucrare importantă a artistului va reprezenta pictarea altarului bisericii parohiale San Valentino din Merano în 1863.

       În aceasta perioadă, Eugene de Blaas a realizat numeroase lucrări, majoritatea având ca temă peisaje veneţiene sau portrete. Descrie viaţa pescarilor, gondolierilor sau vânzătorilor, mereu în costume naţionale şi încadrând arhitectura minunată a Veneţiei. 



































         Sau realizează portretele unor personalităţi cum ar fi: Ducesa Ersilia Canevaro ori industriasul Philip Morris, precum şi cele a numeroase femei veneţiene, scoţând în relief farmecul şi eleganţa şi concentrându-se pe tenul pielii, părului, detalii de dantele sau a altor texturi moi.

























       Eugene de Blaas a vizitat apoi Belgia şi Franta şi a trăit o perioadă de timp în Anglia.
        Aici a expus între anii 1875-1892 la Academia Regala sau la Noua Galerie din Londra, Galeria Grafton, precum şi în afara Angliei la: Paris, Berlin, Monaco, Bruxelles, Sankt Petersburg, Viena sau în Italia.


























        Se întoarce în Italia, unde va fi numit profesor de onoare la Academia de Pictură din Veneţia între anii 1884-1890. În acea perioada Veneţia reprezenta centrul de atracţie pentru toate tipurile de artişti.































        Aici se va stinge din viaţă în anul 1932.

















       Lucrările sale sunt expuse astăzi în muzee din: Londra, Liverpool, Leicester, Melbourne, Nottingham, Sheffield, Sydney, Viena, Trieste sau se găsesc în diverse colecţii particulare.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...