duminică, 6 octombrie 2019

10. 1. 16 VICTOR MEIRELLES DE LIMA








      

 

        Nascut in Brazilia la 18 august 1832 in Nossa Senhora do Desterro, primii ani ai lui Meirelles sunt obscuri și puține surse aduc informații. 

       Victor Meirelles de Lima a fost fiul imigranților portughezi Antonio Meirelles de Lima și Maria da Conceição dos Prazeres, comercianti mai putin instariti, care locuiau in Nossa Senhora do Desterro (azi Florianópolis).

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

       Inca de la cinci ani a început să fie educat în latină, portugheză și aritmetică insa majoritatea timpului desena marionete si peisaje din insula sa, Santa Catarina.

       Din 1843 a inceput sa fie educat  de părintele Joaquim Gomes d'Oliveira e Paiva, care i-a învățat franceza și filozofia și i-a aprofundat cunoștințele de limbă latină.

       Talentul său timpuriu a fost remarcat și încurajat de familia sa și de autoritățile locale, iar din 1845 a început să ia cursuri regulate cu profesorul argentinian Mariano Moreno.

 

 

 

 

 











 

 

 

 

 

 

       La doar paisprezece ani, unele dintre desenele sale au fost văzute și apreciate de Jerome Coelho, consilierul Imperiului, care le-a arătat directorului de atunci al Academiei Imperiale de Arte Plastice, Felix-Émile Taunay. Acesta il accepta mediat pe tanar ca student al institutiei.

       Ajungand  la Rio de Janeiro în 1847, a urmat cursul de desen, având cheltuielile inițiale finanțate de un grup de patroni.

        În anul următor a câștigat o medalie de aur, si,  se spune că Meirelles a fost un student genial, excelent la toate disciplinele.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

       La 21 de ani, in iunie 1853, pleaca in Europa, in Franta la Havre. Trece si prin Paris, apoi se stabileste la Roma.

       Acolo a întâlnit alți doi studenți ai Academiei, Agostinho da Motta și Paliére Grandjean Ferreira. Acestia l-au prezentat în mediul artistic al orașului și l-au sfătuit pe ce profesori trebuie să caute. La început a intrat în clasa lui Tommaso Minardi.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

       In 1856 ajunge la Milano, dar la scurt timp pleaca la Paris.

        Conform recomandării lui Araujo Porto-Alegre, la acea vreme directorul Academiei și principalul său îndrumător, a fost admis ca student al lui Paul Delaroche, dar maestrul a murit brusc. Merge apoi la Léon Cogniet, un pictor romantic la fel de celebru, membru al Școlii de Arte Plastice din Paris. Fiind un student eminent,  i s-a prelungit bursa cu inca doi ani. 

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

       Cand ii expira bursa se intoarce in Brazilia, unde primeste
Ordinul Imperial al Trandafirului în cavalerie, de la împăratul D. Pedro al II-lea. Locuieste o perioada in Santa Catarina pentu asi vizita mama (tatal murise pe cand se afla in Europa), apoi merge la Rio, unde este numit profesor de onoare al Academiei

       Mărturii ale elevilor, își declară respectul față de artist, care atestă caracterul său impecabil și dedicația sa enormă pentru predare, fiind considerat un profesor atent și răbdător și cu adevărat interesat de progresul discipolilor săi.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

       In timpul Combatului Naval al Braziliei, merge in zona de conflict, unde executa schite pentru lucrarile sale.

       Se intoarce la Rio, si va locui la Mănăstirea din Santo Antônio, unde se va izola de lume.

 

 

 

 

 











 

 

 

 

 

 

       In 1883, pleaca din nou in Europa, unde executa o noua versiune a Ratachuelo Naval Combat. Lucrarea a fost inaugurată în prezența familiei regale din Belgia și a unui mare corp de nobili și autorități, fiind vizitate de aproximativ 50 de mii de oameni, cu mare repercusiune în presă.

       

 

 

 

 






  

 

 

 

 

 

       A devenit un apreciat profesor al Academiei, formând o generație de mari pictori.

        Însa in 1889, odată cu Proclamația Republicii, a venit persecuția politică a artiștilor oficiali ai Monarhiei, iar în 1890 a fost demis de la Academia Imperială, transformată acum în Școala Națională de Arte Plastice. La numai 57 de ani, sa susținut că era prea bătrân. Timp de un an a fost detasat ca profesor la Liceul de Arte și Meserii. Devine apoi somer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Lipsit de un loc de munca,  obosit și trăind în mare parte din veniturile din vizitarea lucrarilor, când guvernul a cerut ca în 1898 să i se demonteze spatiul, el a fost în dificultate financiară serioasă, supraviețuind din ajutorul prietenilor.
A înființat insa un alt fost pavilion.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Dezamăgit, sărac și abandonat, în dimineața unei duminici de carnaval,  pe 22 februarie 1903, Victor Meirelles a murit la vârsta de 71 de ani, în simpla casă în care locuia in Rio de Janeiro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         A fost căsătorită cu Rosalia Fraga, cu care impreuna au adoptat un fiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...