joi, 4 ianuarie 2018

2.1.6. GIORGIONE










     GIORGIO BARBARELLI  ZORZO DA CASTELFRANCO








     Giorgio Barbarelli Zorzo da Castelfranco cunoscut sub numele de Giorgione, s-a nascut in anul 1477 sau 1478 la Castelfranco. orasel situat intre Vicenza si Treviso. A fost unul dintre cei mai reprezentativi pictori renascentisti italieni ai scolii venetiene. 

 

 

 

  








     Se dispun putine documente despre artist fiind considerat unul dintre cei mai enigmatici pictori ai Renasterii. Doar sase opere ii sunt atribuite cu certitudine.











     A lasat insa multe opere neterminate fiind incheiate de alti pictori. Este considerat unul dintre initiatorii scolii venetiene de pictura renascentista.  Nu exista date de origine a familiei sale.







    Nici varsta cand a ajuns la Venetia nu se stie dar se crede ca la zece ani, fiind admis ucenis la atelierul lui Giovanni Bellini. pe atunci cel mai faimos pictor al orasului. Talentul sau a fost recunoscut curand, iar in anul 1500 a fost ales sa picteze portrete ale dogelui Agostino Barbarigo si condotierului Consalvo Ferrante. De asemeni a executat lucrari pentru Palatul Ducal.
















    Intre 1507-1508 lucreaza cu Titian, pictand frescele fatadei cladirii negustorilor germani din Venetia. Foarte putine lucrari au supravetuit pana astazi. De asemeni Giorgione a pictat comenzi pentru colectionari particulari, marea majoritate a pictorilor din acea epoca pictand pentru institutii mari sau pentru Biserica.














    Se considera ca in urma vizitei lui Leonardo da Vince din 1500 la Venetia, acesta a avut o mare influenta asupra lucrarilor ulterioare ale lui Giorgione. Ca si Leonardo fata de pictura toscana, si Giorgione avanseaza pictura venetiana, eliberand arta fata de rigorile limitelor arhaice, pentru ai oferi libertate deplina.












         Giorgione a fost strans legat de Titian, insa moare prematur in toamna anului 1510 cand asupra Venetiei s-a abatut ciuma care a devastat-o.









 

 

 

 


     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...