duminică, 27 mai 2018

4.1.1.6 ARTEMISIA GENTILESCHI









     Artemisia Gentileschi Lomi s-a nascut in Roma la 8 iulie 1583, si a fost fiica pictorului toscan Orazio Gentileschi
(1563-1639), unul dintre marii reprezentanți ai școlii romane a lui Caravaggio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ea a fost prima femeie care a devenit membra a Accademia di Arte del Disegno din Florența.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     A învățat de la tatăl său arta desenului, și naturalismul puternic intalnit in lucrările lui Caravaggio.

     L-a avut profesor si pe Agotino Tasi, prieten al tatalui ei, dar care la 3 mai 1611 o violeaza, eveniment care a avut o influență puternică atât asupra vieții sale, cât și asupra picturii sale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     În 1612 s-a mutat la Florența. A lucrat sub auspiciile lui Cosimo II de Medici.

     În 1621 a lucrat în Genova, apoi s-a mutat la Veneția unde l-a întâlnit pe Anthony Van Dyck și Sofonisba Anguissola, iar mai târziu a revenit la Roma.

    Intre 1626 și 1630 s-a mutat din nou, de asta data la Napoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    
         În perioada napoletană, artista a primit pentru prima dată o comandă pentru a picta fresce intr-o biserica, în orașul Pozzuoli, lângă Napoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Între anii 1638 și 1641 a trăit și a lucrat la Londra împreună cu tatăl ei sub patronajul lui Charles I al Angliei. Apoi s-a întors la Napoli, unde a trăit până la moartea sa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

          Pictura Artemisei Gentileschi este adesea comparată cu cea a lui Caravaggio.          Artemisia Gentileschi a fost fiica cea mare a pictorului Orazio Gentileschi și a Prudentiei Montone care l-a moartea sa in 1605 a mai lasat in urma alti trei copii, toti baieti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      
        În 1610 la șaptesprezece ani a semnat prima sa lucrare "Susana si batranii" (multa vreme atribuită tatălui ei), astazi aflata in colectia Schönborn.

 

 

 

 

 

 

 

    La 29 noiembrie 1612 Artemisia s-a casatorit cu pictorul florentin Pierantonio de Vicenzo Stiattesi.

    Artemisia și soțul ei s-au stabilit în Florența în 1613 unde s-a bucurat de un mare succes. Aici il cunoaste pe Galileo Galilei cu care ramane prietena si dupa perioada florentina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Printre admiratorii săi, Buonarroti tânărul (nepotul marelui Michelangelo), are o poziție specială; determinat să construiască Casa Buonarroti pentru a sărbători amintirea predecesorului său ilustru, Artemisia este contractata de acesta pentru executarea unui material destinat  decorarii tavanului galeriei de picturi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Se despasrte de sotul ei si pleaca la Roma pe care tatal ei tocmai o paraseste indreptandu-se spre Genova. Unii cred că Artemisia l-a urmat pe tatăl ei în capitala Liguriei.

     Cele mai multe dintre dovezile sprijina ideea ca Artemisia a rămas la Roma, ca o femeie independentă, încercând să găsească o casă și să traiasca alaturi de fiicele ei. 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     De-a lungul producției sale, Artemisia a făcut diferite versiuni ale aceleiași lucrări. 

     Cu toate acestea, în ciuda reputației sale artistice, a personalității puternice și a rețelei de bune relații, Roma nu a fost la fel de profitabilă pe cât se aștepta. Este sigur că în 1626-1627 s-a mutat la Veneția în căutarea de comenzi mai profitabile pe care o paraseste apoi pentru a merge la Napoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

       În 1630 Artemisia s-a mutat la Napoli, un oras bogat, cu multe ateliere de lucru și iubitori de artă, în căutarea de noi si mai profitabile oportunități.

      Mulți alți artiști, printre care Caravaggio, Annibale Carracci sau Simon Vouet au fost în Napoli la acea vreme.

     În Napoli, pentru prima dată Artemisia a început să lucreze la picturi pentru o catedrala dedicata Sf. Ianuariu în amfiteatru Pozzuoli. 

      În 1638, Artemisia s-a întâlnit cu tatăl ei la Londra, unde Orazio era pictor la curtea lui Carol I al Angliei. Insa Orazio moare subit un an mai tarziu si dupa ce Artemisia indeplineste toate dorintele pe care acesta i le-a lasat, paraseste Anglia in 1642 unde incepe razboiul civil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Nu se cunosc prea multe despre mișcările sale ulterioare. Se crede că a plecat definitiv la Napoli, unde și-a petrecut restul vieții.  Artemisia a murit în 1653.

       Mormântul ei a fost în cimitirul bisericii San Giovanni Battista dei Fiorentini din Napoli, care a fost demolată după al doilea război mondial. HEIC ARTEMISIA a fost scris pe piatra de mormânt.

        După moartea sa a fost practic uitata până în secolul al XX-lea.

 

 

      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...