miercuri, 30 mai 2018

4.1.2.1 RUBENS











  

       Peter Paul Rubens s-a nascut la Siegen in 28 iunie 1577. 
     Din 1589 a trăit în Anvers, unde a primit o educaţie completă in  arte liberale. 





















        În anul 1589 tânărul Rubens este înscris la cea mai bună şcoală din Antwerpen, condusă de eruditul Rumboldus Verdonck, unde, copiind ilustraţii biblice, descoperă măiestria desenului. Din 1591 începe să studieze pictura în atelierul peisagistului Tobiasz Verhaecht din Antwerpen. 





  
















      După un scurt stagiu în atelierul lui Adam van Noort, Rubens devine în 1596 elevul lui Otton van Veen (numit şi Vaenius), un pictor al cărui stil este influenţat de maeştrii italieni din vremea respectivă.













       La vârsta de 21 de ani, fiind deja pictor independent, Rubens este primit în breasla de pictori a oraşului Antwerpen, dar - la sfatul maestrului său - se hotărăşte să plece în Italia. Între 1600-1608 Rubens călătoreşte în Italia.



















 
      Rubens călătoreşte mai întâi la Veneţia, unde descoperă pictura lui Tiziano pentru care are o deosebită admiraţie. La Mantua este fascinat de decoraţiile din Camera degli Sposi realizate de Andrea Mantegna şi de frescele executate de Giulio Romano. În Florenza execută schiţe după Bătălia de la Anghiari a lui Leonardo da Vinci şi studiază sculpturile de la mormintele familiei de Medici ale lui Michelangelo. La Roma are posibilitatea să studieze operele lui Michelangelo din Capella Sixtină, stampele lui Rafael de la Vatican, picturile lui Caravaggio, precum şi sculptura antică.




















       Anii petrecuţi în Italia s-au concretizat în opere destinate prinţului Vincenze Gonzaga din Mantua, în pictura unui triptic destinat capelei Santa Croce in Gerusalemme din Roma, precum şi în executarea portretelor unor aristocraţi din Genova.

















      Revenind la Anvers, Rubens a luat locul pictorului de curte  al Infantei Isabella de Austria. In 1611 Rubens termină tripticul Înălţarea crucii şi începe lucrul la Coborârea de pe cruce, ambele opere destinate catedralei din oraşul Antwerpen. În anii următori pictează mai ales tablouri cu tematică religioasă, dar primeşte şi comenzi cu teme laice pentru un grup de negustori din Genova, reprezentând scene din viaţa consulului roman Detius Mus, sau o serie de tablouri înfăţişând Faptele lui Constantin pentru regele Ludovic al XIII-lea al Franţei. 


















      În acelaşi timp, Rubens executa mai multe portrete, în spiritul tradiţiilor secolului XVI -Ţările de Jos ("Autoportret cu soţia sa, Isabella Brant, 1609, Alte Pinakothek, München), care se disting prin simplitatea intima al compoziţiei, grija iubitoare a recrea aspectul modelului şi haine elegante. În 1612-1620 s-a format un stil de maturitate a lui Rubens. Revenind la teme derivate din Biblie şi mitologia antică, artistul le-a tratat cu mare curaj şi libertate. Figuri umane, zeităţi antice, animale sau arhitectura maiestuoasa in fantastice ţesuturi apar în picturile lui Rubens, în compoziţii complexe.



















      Frumusetea corpului uman gol, celebrează bucuria senzuala de existenţă pământească.
Ajuns în culmea gloriei, Rubens începe o serie de cicluri decorative de mare amploare, ca decorarea bisericei iezuiţilor Sfântul Carol Boromeusz din Antwerpen, mari panouri decorative pentru Palatul Luxemburg din Paris la comanda reginei Maria de Medici. În 1626 moare Isabelle Brandt, soţia sa. Îndurerat, Rubens continuă să călătorească mult, îndeplinând şi misiuni diplomatice la Madrid sau Londra.














     În ultimii ani, Rubens se concentrează cu precădere asupra temelor mitologice, cu predilecţie dionisiace.
În anul 1630, Rubens este ridicat la rangul de cavaler de către regele Carol I al Angliei, iar un an mai târziu este înnobilat de regele Filip IV al Spaniei. Continuă executarea unor opere de pictură cu caracter monumental după Metamorfozele lui Ovidiu, precum şi Judecata lui Paris, Sărbătoarea lui Venus, Cele trei Graţii şi altele.












      Începând cu anul 1637, crizele de artrită de care suferea de mai mulţi ani se îndesesc şi devin tot mai grave. La 30 mai 1640, Peter Paul Rubens încetează din viaţă la Antwerpen. Este înmormântat în biserica Sfântul Iacob din Antwerpen, chiar sub tabloul pictat de el, Sacra Conversazione.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...