vineri, 15 iunie 2018

4.1.4.2 FRANCISCO RIBALTA


     Nascut in Lerida la Solsona in 1565, Francisco Ribalta a fost un pictor baroc spaniol.

     Familia se muta in 1572 la Barcelona, tatăl său fiind croitor.
Acolo a început formarea sa ca pictor. Merge apoi la Madrid pentru prima sa lucrare ce astazi se afla la Ermitaj si tot la Madrid se casatoreste la o data necunoscuta cu Agnes Pelayo ce va muri in 1601. In urma casatoriei va avea doua fiice si un fiu ce ii va deveni ucenic.



















     Din perioada Madrid nu exista lucrari care ii pot fi atribuite cu certitudine, nici ca ar fi luctrat in slujba regelui sau ca ar fi contractat ca pictor independent la El Escorial. Însa dupa  moartea lui Filip al II-lea în 1598 a plecat la Valencia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Este probabil ca alegerea Valenciei ca destinație sa fi  fost din cauza prieteniei sale cu Lope de Vega, secretar personal al marchizului de Malpica care, la rândul său, a fost fratele arhiepiscopului Juan de Ribera, cunoscut pentru cererile sale artistice și preocuparile pentru decorarea Colegiului său din Corpus Christi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Imediat după sosirea sa în oraș s-a bucurat de protecția arhiepiscopului, pentru care el a pictat cateva portrete, ce sunt păstrate în Colegio del Patriarca.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Între 1603 și 1605 a trăit în Algemesí, implicat în realizarea altarul bisericii parohiale, pentru care a continuat să lucreze până la 1610 la diferite catapetesme.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      De asemenea, în ciuda faptului că era străin, el ar putea fi fost unul dintre fondatorii în 1607 al Colegiului Pictorilor,  a cărui obiectiv a fost tocmai protejarea împotriva concurenței nou-veniților.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        In 1611 patronul său, Arhiepiscopul Juan de Ribera moare  iar in aprilie 1612, de asemenea,  a murit  părintele Francisco Jerome Simon  cunoscut pentru penitențele sale extravagante ce facea turul noaptea pe străzile din oraș, retrăind drumul spre Golgota.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
      La mijlocul anului 1627 a primit o nouă comanda, altarul din parohia San Martin, pe care nu il termina deoarece moare brusc pe 13 ianuarie 1628. Moartea lui prematură a declanșat dispute între copiii săi Juan și Mariana, o călugăriță, care i-au supraviețuit. Insa pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece Juan a murit pe 9 octombrie al aceluiași an iar sora sa pe 2 martie anul următor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    




     Astazi liceul din Castellon de la Plana ii poarta numele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...