sâmbătă, 23 iunie 2018

4.1.5.1 NICOLAS POUSSIN


















     Nicolas Poussin unul dintre cei mai reprezentativi artisti ai picturii clasice, s-a nascut in Normandia la Les Andelys in 15 iunie 1594, intr-o familie modesta. Tatal sau a fost soldat in armata regala.























     Primii pasi in pictura ii face alaturi de pictorul local Quentin Varin dupa ce acesta ii remarca o serie de schite. La varsta de optsprezece ani insa fuge la Paris unde se inscrie la atelierul pictorului flamand Ferdinand Elle, apoi studiaza cu pictorul Georges Lallemand.


























      Dupa doua incercari esuate de a ajunge la Roma, Poussin se imprieteneste cu Giambattista Marino, poetul de curte al Mariei de Medici, caruia ii face ilustratia la poemul “Adone”.
Ajutat de Marino, Poussin ajunge la Roma in 1624 pe cand avea treizeci de ani, fiind recomandat cardinalului Francesco Barberino. 

























     La scurt timp insa Marino moare si Poussin cade intr-o puternica depresie, iar plecarea cardinalului Braberino in Spania ii cauzeaza si dificultati financiare. Bolnav, este primit in casa unui conational, Jacques Dughet, cu a carei fiica Anna Maria se va casatori in 1629.
























        La reintoarcerea din Spania, cardinalul Barberino il introduce in cercurile sale si Poussin incepe sa primeasca numeroase comenzi. Printre acestea pot fi enumerate lucrarile:  “Moartea lui Germanico” realizata pentru cardinalul Barberino,  “Triumful din Flora” realizata pentru cardinalul Omodei, “Betia” realizata pentru cardinalul Richelieu, sau “Masacrul inocentilor” realizata pentru Vicenzo Giustiniani.
























      Cardinalul Richelieu ii ordona sa se reintoarca in Franta unde Poussin este numit primul pictor al regelui Luis al XIII-lea. Timp de doi ani realizeaza diverse picturi pentru casa regala, “Ultima Cina” pentru Versailles (acum se afla la Louvre), seria “Muncile lui Hercules” pentru Louvre unde a fost insarcinat sa picteze Sala mare, sau “Triumful Adevarului” pentru cardinalul Richelieu.


























       Dezgustat de intrigile arhitectului Jacques Lemecier sau ale pictorilor Simon Vouet si Fouquieres cauzate de succesul sau, Poussin se intoarce la Roma in 1643 dupa moartea cardinalului Richelieu. Aici an de an a continuat sa produca o varietate enorma de lucrari, terminand printre altele si seriile “Cele sapte taine” sau “Cele patru anotimpuri”.

























     In 1650 Poussin se inbolnaveste si datorita tremurului mainilor stilul sau cunoaste modificari, terminand tot mai greu lucrarile incepute.























     Nicolas Poussin a incetat din viata la Roma in data de 19 noiembrie 1665, fiind inmormantat in cimitirul bisericii San Lorenzo din Lucina alaturi de sotia sa. In 1820 Chateubriand realizeaza bustul artistului aflat astazi la mormant dupa planurile arhitectului Leon Vandoyer.
























      Desi nu a avut niciodata copii, Poussin l-a infiat pe Gaspard Dughet fratele sotiei sale, care si el a devenit pictor luand numele tatalui sau adoptiv.



















      Pana in sec. XX, opera lui Poussin a reprezentat inspiratia majora pentru numerosi pictori printre care pot fi amintiti Jaques Louis David sau Paul Cezanne.
      Cea mai numeroasa colectie de picturi o intalnim astazi la Louvre in Paris, insa lucrari ale lui Poussin sunt expuse si la Galeria Nationala din Londra, Galeria Nationala a Scotiei, Muzeul Ermitage sau Muzeul Prado.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...