duminică, 24 iunie 2018

4.1.5.2 GEORGES DE LA TOUR














     Nascut langa Nancy in Lorraine la Vic sur Seille la 13 martie 1593, Georges de La Tour a fost un pictor francez baroc.

    Desi a fost renumit in timpul vietii, a cazut in uitare pana in sec. XX,  cand a fost redescoperit de istoricul de arta Hermann Voss.

















  










     A fost al doilea dintre cei sapte copii ai lui Jean de La Tour si a Sibyllei Melian, fiica unui brutar. 

     Desi facand parte din teritoriul Lorrainei independente in acea perioada, Vic sur Seille apartinea episcopal de Metz, deci de Franta, fiind o insula catolica in mijlocul protestantismului din regiune. Ducele de Lorraine a fost în război continuu cu regele Franței.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 













    

      Apoi a fost formată în Nancy, capitala Lorenei.

       Nu se știe dacă a rămas în patria sa toată viața, luand contact cu stilul tenebrist italian și olandez de la  artiștii care circulau prin zona, sau dacă el a călătorit în Italia sau Țările de Jos.

         In cazul ca ar fi avut loc aceste călătorii, nu sunt mentionate în mod clar in documentele existente. Dacă au avut loc, se indică datele din 1610-1615 pentru călătoria sa la Roma și 1615-1620 pentru o eventuala calatorie la Utrecht.






















    
       În 1616 se afla la Vic, iar anul următor s-a căsătorit cu  Diane Le Nerf, fiica unui trezorier al ducelui de Lorraine. În 1619 s-a născut primul lor fiu, Philippe, care a trăit puțin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        În 1620 s-a stabilit la Lunéville, capitala regiunii, și a găzduit un ucenic, pe Claude Baccarat. În anul următor s-a născut fiul său Étienne.

        În 1623 a primit mai multe comenzi de la Ducele Henry al II-lea. Între anii 1625 și 1630 a fost o perioadă de prosperitate, cu muncă abundentă, nașterea a mai multor copii și angajarea a mai multor ucenici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Începând cu anul 1630, dificultățile au început: regiunea Lorraine era între conflictul dintre Franța și Austria, motiv pentru care armatele franceze și imperiale au trecut și au devastat zona de mai multe ori.

       Teritoriul a avut de suferit in urma războiului de treizeci de ani, au mai avut loc revolte, epidemii  de ciumă, apoi au fost prădati de militii sau bandiți, au avuit loc și răscoale, iar în plus a avut loc si incendiul din Luneville (1638).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         În 1636 a primit un nou ucenic, pe nepotul său François Nardoyen.

          Spre 1639 se pare că a mers la Paris, deoarece într-un document al acelor timpuri este menționat ca "pictor oficial al lui Rui" (Luis XIII). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        S-a întors la Lunéville în 1643, unde a angajat un alt ucenic, Chrétien George. Din acel an, până la moartea sa a fost contractat pentru a face cate o pictura în fiecare an, în numele orașului Luneville, pentru guvernator francez, Henri de La Ferte-Senneterr.

        Din 1646 a devenit asociat cu fiul său Étienne, de asemenea pictor. În anul următor, un document referitor la căsătoria fiului său îl numește "un pictor înzestrat cu o pensie regală".

         În 1648 a angajat alt ucenic, Jean-Nicolas Didelot, singurul care a arătat o anumită abilitate, contractul prevedea că va servi și ca pictor și ca model.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

       Cu ocazia epidemiei de ciumă, în 30 ianuarie1652 au murit atat artistul și soția lui, precum și un servitor al casei. Din cei zece copii ai săi, doar trei au supraviețuit: Étienne, Claude și Chrétienne. Étienne a lucrat o perioada pictor, dar a abandonat apoi aceasta activitate si s-a  concentrat asupra administrării proprietăților sale și mai târziu a devenit primar al orașului Lunéville.

 

 

 

 

 

 












     Expoziția pictorilor din 1934 la Paris l-a inclus si pe La Tour alaturi de, Philippe de Champaigne, Nicolas Tournier, Valentin de Boulogne, frații Le Nain, etc.

     Charles Sterling a prezentat un catalog de treisprezece lucrări.

      În 1948,  teza de doctorat a artistului François-Georges Pariset, a adunat si câteva zeci de picturi semnate de La Tour, în timp ce prima retrospectivă dedicată pictorului, a avut loc la Paris, în 1972 incluzand 31 de lucrari declarate originale.               

    Astăzi, opera sa cuprinde aproximativ 70 de lucrări, si o serie la care nu este dovedita autenticitatea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      A fost cel mai faimos dintre tenebristi francezi.

      Georges de La Tour a fost influențat de pictorul italian Caravaggio și, de asemenea, a cunoscut lucrarile lui Carlo Saraceni și a lui Orazio Gentileschi. Cu toate acestea, este mai mult legată de tenebristii olandezi de la școala din Utrecht - în special de Gerard van Honthorst - decât de Caravaggio. 

      În picturile lui Georges de La Tour, sursa de lumină o  reprezinta o lumânare, o lanternă sau o altă formă de lumină artificială, în timp ce în lucrările lui Caravaggio, lumina a venit de la o sursă de origine vagă.

      A avut un stil foarte personal. Compoziția este echilibrată și riguroasă, aproape geometrică. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...