vineri, 22 iunie 2018

4.2.1 ARHITECTURA BAROCA (1)

Abatia Melk  (Austria)











      Abatia lui Melk sau Stift Melk este o mănăstire benedictină situată în Melk, Austria, una dintre cele mai faimoase mănăstiri creștine din lume. Domină Dunărea de la vârful unei stânci stâncoase, lângă Valea Wachau.

 

 

 

 

 











       A fost fondată în 1089, când Leopold al II-lea, suveranul Austriei, a înmânat unul dintre castelele sale călugărilor benedictini ai Abatiei Lambach.

 

 

 












        In 1160 manastirea ia avant cand se deschide o scoala monahala si un atelier de copiere a manuscriselor iar biblioteca abației a câștigat repede renumele pentru colecția vastă de manuscrise.

 

 

 









      

 

       Mănăstirea a fost arsa la 14 august 1297 intr-un incendiu  care a distrus aproape toate clădirile. Datorită eforturilor depuse de abatele Ulrich al II-lea (1306-1324), a fost posibilă reconstruirea bisericii și a spațiilor de locuit, dar nu s-a reușit să se restabilească în întregime forma inițială. În perioadele următoare au avut loc epidemii de ciumă.

 

 

 

 

 




     Abatia scapa de secularizarea dintre anii 1780-1790, din timpul Imparatului Iosif al II-lea, supravetuieste razboaielor cu Napoleon, de cel de-al Treilea Reicht cand scoala si mare parte a abatiei a fost confiscate, fiind restituite dupa razboi iar astazi face parte din Confederatia Benedictina. 









     Piata San Pedro  (Vatican)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Piața Sfântul Petru (Piazza San Pietro în italiană) este un spațiu deschis urban, care se află în Vatican.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Papa Sixtus al V-lea a decis să o plaseze în fața bazilicii Sf. Petru în memoria martiriului Sf. Petru.

 

 

 

 

 

      Biserica Gesu (Roma - Italia)

 

 

 

 









        Biserica Gesu  (in italiană: Chiesa del Sacro Nome di Gesù, sau Biserica Sfantului Nume al lui Iisus), situat în Plaza del Gesu din Roma, este biserica mamă a Societății lui Isus, cunoscut sub numele de iezuiți, un ordin al Bisericii Catolice.

 

 

 

 











     Fațada sa este recunoscută drept "prima constructie barocă"  și a fost modelul nenumăratelor biserici iezuite din întreaga lume, mai ales în cele două Americi.

 

 










      Ignacio de Loyola o comanda în 1551, arhitect  fiind florentinul Nanni di Baccio Bigio fiind primul templu iezuit.

       In 1554 Michelangelo îl redesenează, își trimite planurile printr-o scrisoare, dar planul sau rămâne neterminat deoarece Loyola moare în 1556.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

        Palatul Luxenbourg (Paris - Franta)

 

 

 

 

 










      Palatul Luxemburg este situat în districtul 6 din Paris.

 

 

 











          Palatul este astazi sediul Senatului francez, a fost construit de arhitectul Salomon de Brosse pentru Maria de Medici între 1615 și 1627.   














        A suferit numeroase transformari de-a lungul istoriei sale, iar actualul proiect corespunde în cea mai mare parte lucrărilor executate de către arhitectul Jean-François-Thérèse Chalgrin în timpul primului imperiu francez.

         Palatul este situat în grădina Luxemburg, un parc privat de 22,45 ha deschis publicului.

 

 

 

 



 

 

 

 

 

         După uciderea regelui Henric al IV, văduva sa Marie de Medici,  a decis să se mute departe de Luvru si de intrigile sale si care parea prea medieval.

          Ducele de Luxemburg ii ofera opt hectare de parc, angajeaza arhitectul florentin Salomon de Brosse, care propune un proiect foarte ambițios. 

         Lucrările încep în aprilie 1615.

         În 1624 regina se stabilește aici, deși palatul nu este terminat. Din 1622 a început să decoreze galeria principală cu lucrările pictorului Peter Paul Rubens, urmărind astfel tradiția familială a patronatului artelor. Aceste picturi sunt astăzi în sala Rubens a Muzeului Luvru.

         În 1627 a cedat sau a vândut Palatul Luxemburg Cardinalului de Richelieu. Regina nu a mai trăit mulți ani în
palatul ei,
în 1631 ea a fost forțată să plece în exil prin ordinul fiului ei, regele Ludovic al XIII-lea. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Atât palatul, cât și grădinile au fost neglijate de proprietari și vicisitudinile timpului au pus amprenta. Au fost aproape abandonate în mai multe rânduri. În timpul celui de-al doilea război mondial, germanii au folosit-o ca barăci și au construit un buncăr în grădină.

 

 

 

 

 

Palatul Banffy  (Cluj - Romania)

 

 

 

 

 

 

 

       Important edificiu baroc din Cluj, Palatul Banffy a fost construit intre anii 1774-1785 de catre contele Gyorgy Banffy, astazi fiind inclusa in Lista Monumentelor Istorice.

      Din 1951 gazduieste Muzeul de Arta.

       Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost nominalizat in 1997 la Premiul Emya.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...