vineri, 27 iulie 2018

4.2.3 ARHITECTURA BAROCA (3)

Zwinger  (Dresda - Germania)

 

 

 

 

     Zwinger este un palat baroc în orașul vechi al Dresdei, situat între clădirea  Postplatz si Opera Semperoper

 

 

 









      Clădirea Zwinger a fost ridicată între 1711 și 1728 pe rămășițele unui bastion. A fost construit în conformitate cu planurile lui Daniel Pöppelmann și Balthasar Matthäus Permoser.

 

 

 











      În al doilea război mondial, în timpul bombardamentelor din Dresda în 1945, clădirea a fost distrusă. Dar, în anii 1945-1946 a început să se reconstruiască.

 

 

 











     Inundatiile din anul 2002, fiind cele mai mari din ultimile secole, cotele fluviului Elba atingând 9,40 metri,  au deteriorat edificiul, dar prin intervenția pompierilor, civililor și a unor subunități ale armatei s-a reușit limitarea pagubelor. Dintr-o greșeală de calcul depozitarea picturilor s-a făcut într-o pivniță care a fost apoi inundată ceea ce a dus la deteriorarea picturilor. 

 

 

 

 












 




      Piata Stanislas  (Nancy - Franta)

 

 

 








    Piața Stanislas este situată în orașul Nancy, în estul Franței, în regiunea Lorraine. Acesta este declarat, împreună cu locurile Carrière și d'Alliance din același oraș, Patrimoniul omenirii de către Unesco din 1983 și este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume.

 

 

 











      A fost proiectata de arhitectul regal Emmanuel Héré de Corny (1705-63), iar construcția a început în martie 1752 și s-a încheiat în noiembrie 1755. 

      La început a fost numită Royal Plaza Louis XV și a fost una dintre primele piețe regale din Franța.

 

 

 










       Piata a fost întotdeauna folosita pentru întâlniri publice și festivități, dar a suferit mai multe renovări de-a lungul istoriei sale, chiar și servind ca un parc auto între 1958 și 1983.

      A fost restaurată (2004-2005) pentru ocazia sa aniversara, implinirea a 250 de ani, care a dus la un an de sărbători în întregul oraș numit Le temps des lumières ("Timpul luminilor"). Această mare restaurare a fost inspirată de planurile originale ale secolului al XVIII-lea.

      Proiectul a fost facut in zece luni si a costat aproximativ 9 milioane de euro.

          





 


 

 

    Catedrala Sf. Sofia  (Kiev - Ucraina)

 

 

 








   Catedrala Sfânta Sofia din Kiev  este un monument arhitectural remarcabil, astăzi fiind unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orașului și primul patrimoniu ucrainean înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, împreună cu Kiev Pechersk.

 

 

 



 

 

 

    Primele fundatii au fost stabilite în 1037 iar constructia a durat  două decenii în șir.

    Inițial, catedrala a fost locul de înmormântare a conducătorilor Rusiei Kievene, printre care Vladimir II Monomakh, Vsevolod Yaroslavich și, desigur, fondatorul catedralei, Iaroslav cel Înțelept, deși astazi a supraviețuit doar  mormântul ultimului.

     La data de 27 august 2007, Catedrala Sf. Sophia a fost considerată una dintre cele șapte minuni ale Ucrainei. 

 

 

 


        MUZEUL  HERMITAGE  (Sankt Petersburg - Rusia)

 

 

 

 

 










      Muzeul Hermitage  Sankt-Petersburg, Rusia, este una dintre cele mai mari galerii de artă și muzee de antichități din lume.  

     Colecția muzeului ocupă un complex format din șase clădiri situate pe malurile râului Neva, dintre care cel mai important este Palatul de Iarnă, reședința oficială a vechilor țari. Restul complexului arhitectural este alcătuit din cinci clădiri, inclusiv Palatul Menshikov, clădirea Statului Major General și o unitate de depozitare deschisă. Muzeul a fost format din colecția privată pe care țarii au dobândit-o de mai multe secole și  a fost deschis în ​​1917, când a fost declarat Muzeul de Stat.

 

 

 

 









    Colecția sa, formată din mai mult de trei milioane de bucăți, variind de la antichități romane și grecești la picturi și sculpturi ale Europei de Vest, arta de Est, piese arheologice, arta rusa, bijuterii sau arme. 

     Galeria sa este considerată una dintre cele mai complete din lume. 

 

 

 



 




    
    Când împărăteasa Ecaterina cea Mare a venit la putere printr-o lovitură de stat în Rusia, unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut a fost să-și stabilească reședința în noul Palat de Iarnă.    În anul 1764, Ecaterina a cumpărat o colecție de 225 de picturi de picturi olandeze și flamande din Berlin. Apoi a început să decoreze palatul cu tot felul de opere de artă pe care le-a achiziționat din Europa de Vest. Doar sala de mese a fost decorată cu 92 de picturi. Diplomații ruși din Europa au fost responsabili pentru cumpărarea de obiecte, picturi, bijuterii, cărți, documente, obiecte de artizanat, care au decorat Palatul de Iarnă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...