vineri, 27 iulie 2018

4.2.4 ARHITECTURA BAROCA (4)





Palatul Augustusburg  (Bruhl - Germania)

 

 

 

 









    Fosta resedinta a arhiepiscopilor-prinți din Koln în secolulul al XVIII-lea, palatul Augustusburg din  Bruhl, situat în statul federal din Renania de Nord-Westfalia din Germania, este unul dintre cele mai semnificative monumente ale stilului baroc și rococo din Germania.

 

 

 

 










     În 1284, Arhiepiscopul Siegfried a început să construiască  un castel înconjurat de un șanț, a caror lucrari s-au încheiat în 1298. Sub arhiepiscopul Walram acest castel a fost întărit. Castelul a existat până în 1689, când francezii l-au aruncat in aer.

 

 

 



 

 

 

 

    Arhiepiscopul Clement Augustus din Bavaria (1700-1761), care a aparținut dinastiei Wittelsbach, a ordonat construirea palatului Augustusburg pe locul ruinelor menționate mai sus. Lucrările au început în 1725, în conformitate cu planurile arhitectului Johann Conrad Schlaun de la Westphalia.

     Din anul 1984, palatul a fost înscris ca monument al Patrimoniului Mondial al UNESCO.

 


 

 

    PALATUL  AMALIENBORG  (Copenhaga - Danemarca)

 

 

 

 








      Palatul Amalienborg (în daneză: Slot Amalienborg) este reședința familiei regale daneze de la Copenhaga.

 

 

 



 



      A devenit reședință regală din 1794, când un incendiu a distrus Palatul Regal din Copenhaga. În prezent, familia regală daneză il folosește ca resedinta de iarnă.

 

 

 

 

 

CASTELUL  HOWARD  (Yorkshire - Anglia)

 

 

 

 







      Castelul Howard este  situat în  Yorkshire, la aproximativ 40 de kilometri nord de orașul York. Acesta este considerat printre cele mai bune conace de tara ale aristocrației britanice, atât pentru arhitectura sa complexa si grandiosa, cat si pentru conținutul său bogat artistic și decorativ, incluzand picturi de Canaletto, Annibale Carracci, Thomas Gainsborough și Johann Zoffany.














     Cea mai mare parte a clădirii a fost construită între anii 1699-1712 pentru Earl of Carlisle, în urma unui proiect realizat de Sir John Vanbrugh. Este numit în mod obișnuit conac.

      Acest conac a fost casa familiei Howard pentru mai mult de 300 de ani și continuă să fie si astăzi, deși poate fi vizitat de turiști.

 

 

 

 











   O parte importantă a conacului a fost distrusă la 9 noiembrie 1940, când a izbucnit un incendiu. Una dintre părțile care au ars a fost cupola centrală, care s-a prăbușit. Loviturile cauzate de resturile sunt încă vizibile pe teren. 

     Multe picturi decorative ale lui Marco Ricci au fost de asemenea pierdute. Camerele au fost restaurate, în cele mai multe cazuri, iar casa a fost deschisa pentru public în 1952.

 

 

 

 












      Casa este situată pe o stâncă, o caracteristică care a fost folosită pentru a proiecta un peisaj de grădini, care se deschid din grădina centrală.

 

 

 

 

 

 

 

      Castelul a fost folosit ca decor în unele filme și seriale de televiziune:

     Barry Lyndon, Stanley Kubrick (1975)
     Garfield 2 (2006)
     Înapoi la Brideshead (1981)

 

 

 

 


PALATUL QUELUZ  (Lisabona - Portugalia)

 

 

 







      Palatul Regal din Queluz, de asemenea, cunoscut sub numele de Palatul Național al Queluz, este una dintre principalele palate ale familiei regale portugheze, care de la construcția sa a devenit reședința principală a membrilor Casei Braganza.

      În jurul lui s-a dezvoltat Queluz, un oraș lângă Lisabona aparținând municipiului Sintra.














    A fost construit în 1747 de fiuli apoi de regele Pedro III, în locul ocupat de un palat de origine rurală a marchizului Castelo Rodrigo.

    Corpul principal al palatului a început în 1758 sub ordinul Reginei Maria. Din 1755, palatul a avut o mare importanță in urma devastării orașului Lisabona după marele cutremur de la 1 noiembrie 1755.
     Principalii arhitecți ai palatului sunt Mateus Vicente de Oliveira și Manuel Caetano de Sousa, precum și francezul Jean-Baptiste Robillon.










      Cu ocupația franceză din 1807, palatul a suferit pagube serioase și a intrat într-o degradare progresivă ca urmare a construcției diferitelor palate regale din Sintra vecină.

      Palatul a fost donat de regele Manuel II patrimoniului național portughez.
     În zilele noastre este una dintre atractiile preferate pentru turiștii care vizitează capitala portugheză și doresc să cunoască patrimoniul istoric din apropierea orașului.
Este considerat ca Versailles portughez.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...