vineri, 19 octombrie 2018

5.1.5 GIOVANNI BATTISTA TIEPOLO













     Una dintre cele mai importante figuri ale rococo-ului italian, Giovanni Battista Tiepolo s-a nascutr la 5 martie 1696 in Venetia. A fost al șaselea copil al căpitanului de marină Domenico Tiepolo și al soției sale Orsetta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     A fost botezat in biserica San Pietro di Castello din oras cu numele Giovanni Battista, in onoarea nasului sau, Giovanni Battista Doria. 

    Tatal i-a murit la un an după nașterea sa, lăsând-o pe Orsetta într-o situație proastă din punct de vedere financiar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Intra la studioul lui  Greogorio Lazzarini pe care il paraseste in 1717 pentru a intra in asociatia pictorilor, "Fraglia". Insa a invatat si din activitatea maeștrilor care l-au precedat: Tiziano, Tintoretto și, mai presus de toate, Veronés. El este cel mai mare decorator al secolului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     În 1719 s-a căsătorit cu o soră a pictorului Francesco Guardi, Maria Cecilia, cu care a avut nouă copii, dintre care doar sapte au supravetuit copilariei. Doi au fost de asemenea pictori buni, Lorenzo și mai ales Giovanni Domenico Tiepolo, care a început să colaboreze cu el din 1740 . 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Dionisie Delfino, un nobil din orasul Friulan, Udine, il insarcineaza pentru decorarea palatului sau, apoi realizeaza un ciclu de pânze enorme pictate pentru a decora o cameră mare de recepție a lui Ca' Dolfin din Veneția.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      A pictat apoi tablouri din panza pentru bisericile Verolanuova, Scuola dei Carmini și Scalzi, tavane pentru  Palazzi Archinto și Casati-Dugnani din Milan , Capela Colleoni din Bergamo ,Gesuati (S.Maria del Rosario) în Veneția,  St. Dominic Institutia Rosary si Palazzo Clerici tot din Milan, precum si decorațiuni pentru Villa Cordellini la Montecchio Maggiore și pentru salonul Palazzo Labia, acum un studio de televiziune din Veneția.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Castiga reputatie pe tot intinsul Europei si impreuna cu fiul sau Giandomenico, va calatori la Wurzburg in 1750 chemat de Inaltul Episcop Karl Philipp von Greiffenklau, si unde vor executa timp de trei ani tavanul rezidentei episcopale. 

     În 1753 s-a întors în Veneția, unde a fost ales Președinte al Academiei Padua. Datorita faimei, primeste nenumarate cereri de comenzi.
















     La inceputul anului 1762  a plecat la Madrid chemat de regele Carlos al III-lea, . Principala sa sarcină a fost decorarea mai multor plafoane în Palatul Regal din Madrid. A fost insotit de copiii lui Giandomenico și Lorenzo precum si de noua sa iubită mult mai tânără decât el, și model frecvent al figurilor feminine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Tiepolo a murit în Madrid la 27 Martie 1770.

      Excelent pictor, el l-a influențat pe Goya datorită unei tehnici remarcabile. Culorile luminoase folosite de artist evidențiază impresii sau idei cum ar fi puritatea sau divinitatea. Avea o mare facilitate pentru desen. Compozițiile sale sunt eterice, pline de har. Plafoanele sale pictate, cu efect iluzoriu, înșală ochiul și par deschise cerului. 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...