joi, 22 noiembrie 2018

6. 2. 2 ARHITECTURA NEOCLASICA (2)

    PALATUL  POSTELOR (BUCURESTI)

 

 

 

 

 


     

 

 

       Aflat in Centrul Istoric al Bucurestiului pe Calea Victoriei nr 12, Palatul Postelor l-a avut ca arhitect pe Alexandru Savulescu, iar constructia efectiva a palatului a inceput in 1894, la punerea pietrei de temelie fiind prezenti regele Carol I al Romaniei, primul-ministru Lascar Catargiu, precum si alte oficialitati.

 

 

 

 

    

 

 

       A avut destinatie de Posta centrala a orasului pana in anul 1970 cand au incepuit lucrari de renovare al acestuia  in scopul transformarii lui in Muzeul National de Istorie care a fost inaugarat in 1972.

 

 

 

 

   

 

  CAPITOLIUL STATELOR UNITE ALE AMERICII (WASHINGTON)

 

 

 

 

 

          Capitolul Statelor Unite este clădirea care găzduiește cele două camere ale Congresului Statelor Unite. Se află în cartierul Capitol Hill din Washington D.C., capitala țării.

 

 

 

 

 

            Clădirea a fost inițial proiectată de William Thornton și ulterior modificată de Benjamin Henry Latrobe și Charles Bulfinch. Thomas U. Walter și August Schoenborn au proiectat cupola curentă și aripa Senatului.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Capitolul a fost inaugurat în 1800. 

      Planul final al atacurilor din 11 septembrie 2001 a fost acela de a fi atacat cu patru avioane, dintre care doar unul avea să aibă impact asupra Capitolul.

        Dar avionul care a lovit Capitolul (zborul United Airlines 93) s-a prăbușit într-un câmp din Shanksville (Pennsylvania), din cauza unei lupte între pasageri și teroriști.

 

 

 

 

 

      Complexul Capitol are, de asemenea, mai multe clădiri în care isi desfășoară activitatea diverse instituții.

 

 

 

 











 

 

 

 

 

 

      PANTHEONUL  DIN  PARIS






`

 

 

        Este unul dintre primele monumente neoclasice din Franța.

         Inițial a fost planificat să fie o biserică dedicată patronul spiritual al orașului Santa Genoveva (Sainte Genevieve), ca ofrandă adusa regelui Ludovic al XV-lea. 

        A fost proiectat de arhitectul Soufflot, construcția sa a început în 1764. 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Cu toate acestea, dificultățile financiare ale monarhiei și moartea prematură a Soufflot au întârziat lucrările de construcție care au durat 26 de ani. Clădirea a fost finalizată în timpul revoluției franceze în 1790 de către partenerii lui Soufflot, Jean-Baptiste Rondelet și Maximilien Brébion. 

             În 1791, Adunarea Națională a Franței a votat ca destinatia clădirii, care functia ca biserică, să servească drept un templu pentru a adăposti trupurile oamenilor iluștri ai țării. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Aici sunt înmormantati: Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Sadi Carnot, Émile Zola Jean Jaurès, Jean Moulin, Jean Monnet, Pierre și Marie Curie, André Malraux sau chiar Alexandre Dumas, care a fost adus în 2002, Germaine Tillion, Geneviève de Gaulle-Anthonioz, Jean-Pierre și Zay Brossolette. Simone Veil a fost ultimul înmormantat în iulie 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      În 1927, a fost plasată o placă cu numele scriitorilor francezi uciși în timpul primului război mondial (1914-1918). Același act de omagiu a fost repetat după cel de-al doilea război mondial, pentru a onora scriitorii francezi uciși între anii 1939 și 1945.

      Zidurile Pantheonului au înscrise, de asemenea, mai mult de o mie de nume de oameni importanți în istoria Republicii. 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...