vineri, 18 ianuarie 2019

8. 1. 6 VASILI SURIKOV










      

         Considerat cel mai mare pictor istoric al Rusiei, Vasili Ivanovici  Surikov, s-a nascut la 24 ianuarie 1848 in orasul siberian Krasnoiarsk.

        De origine cazaca, provine dintr-o familie iubitoare de arta. Tatal lui a fost un pasionat iubitor de muzica si un excelent chtarist, iar mama deasemeni cu inclinatii artistice.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Stramosii lui au luat parte atat la revolta cazacilor din Siberia si de pe raul Don, cat si la revolta Krasnoiarsk (1695 - 1698).

 

 

 

 

 

 

 

 

       In 1871, Surikov termina scoala districtului Krasnoiarsk cu certificat de merit.

        Grebnev, profesorul de desen, este primul care ii descopera aptitudinile si care il incurajeaza pentru a deveni pictor. Apreciind talentul exceptional, acesta ii da ca sarcina lui Surikov sa copieze gravurile vechilor maestri.

 

 

 

 

 

 

 

 

       In 1859 tatal lui moare, si din dorinta de a ajuta familia se angajeaza functionar de birou.

        Incepe apoi sa picteze oua de Paste si icoane atragand atentia guvernatorului de Krasnoiarsk, Zamiatin, care intervine la Consiliul Academiei de Arte pentru a fi admis. Raspunsul a fost pozitiv insa fara bursa astfel ca un bogat proprietar de mina de aur iubitor de arta si colectionar, se ofera sa-i plateasca atat studiile cat si cheltuielile cotidiene.

 

 

 

 

 

 

 

 

       In decembrie 1868 tanarul artist pleaca cu carutele ce transportau marfa si dupa o calatorie de doua luni ajunge la Academie. Se dovedeste insuficient pregatit pentru examenele Academiei astfel ca se inscrie la scoala Societatii pentru promovarea artelor.

 

 

 

 

 

 

 

        La 28 august 1869 este admis la Academie iar dupa un an realizeaza deja primele picturi fiind numit de catre colegi "compozitorul". In panzele sale trateaza episoade dramatice ale istoriei Rusiei, cu precadere reformele lui Petru cel Mare si ale bisericii.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Absolva Academia in 1875 si desi i se acorda privilegiul de a calatori doi ani in strainatate pe cheltuiala statului, refuza.  Solicita in schimb sa picteze Catedrala Mantuitorului din Moscova. Din 1877 se stabileste la Moscova unde se casatoreste cu Elisaveta Share.

 

 

 

 

 

 

 

 

       In 1888 ii moare sotia suferind un soc, artistul refuzand sa mai picteze o perioada de timp. Abia in 1893 participa la Expozitie cu lucrarea "Vindecarea unui om orb din nastere". Sfatuit de rude pleaca impreuna cu fiicele sale la Krasnoiarsk, revenind la Moscova in 1895.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Dupa ce il picteaza pe Stepan Razin  1910, liderul revoltei impotriva nobilimii tarului are probleme si hotararste sa se intoarca acasa in Siberia la Krasnoiarsk. 









      

  Surikov a murit la 19 martie 1916. A fost înmormântat alături de soția sa în Cimitirul Vagankovo ​​din Moscova.

 

 

 

 






 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...