sâmbătă, 12 ianuarie 2019

8. 1 PICTURA REALISTA












       Mișcările artistice așa-numite "realiste" de la jumătatea secolului al XIX-lea au reacționat împotriva emoțiilor exagerate ale romantismului, înlocuindu-le prin căutarea adevărului în precizie și găsindu-și subiecții nu în îndepărtarea exotismului, orientalismului, medievalismului și altor istorisme; ci în viața cotidiană și în conflictele revoluției industriale și ale societății de clasă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Progresele tehnice și științifice, în special popularizarea fotografiei, au stimulat în rândul publicului dorința de reprezentări care păreau "în mod obiectiv real".

 

 

 

 

 

 

 

 

        Însușirea realității de către artist și transformarea sa ulterioară într-o operă de artă, precum și conotația ei politică sunt caracteristice realismului. El promovează viața de zi cu zi și obiectivitatea.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Cel mai faimos reprezentant al acestui stil a fost pictorul francez Gustave Courbet (1819-1877), care a însușit conceptul foarte vag și vag definit de artă realistă și la asociat din cauza impactului său provocator asupra artei sale.

         Conținutul operelor sale a influențat termenul realism. Principala preocupare a lui Courbet a fost aceea de a crea arta vie prin cunoașterea tradiției (artistice) și a propriei sale individualități.

 

 

 

 

 

        




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...