sâmbătă, 12 ianuarie 2019

VIII REALISM

       Realismul este o tendință artistică și literară care a evoluat la mijlocul secolului al XIX-lea.

        Nascut in epoca Romantismului , triumfa intre anii 1850 si 1870.

        Realismul subliniază elementele esențiale ale realității împotriva fenomenelor momentale. Evită elementele aleatorii și își comprimă înțelesul pentru a restrânge relațiile esențiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

        În pictura peisagistică, cu ajutorul picturii cu pensulă, aduce înapoi realitatea si este preocupat de percepția esenței interioare.

        Imaginea realistă s-a îndepărtat de romantismul romantismului. Temele eroice au fost înlocuite de prezentarea obiectivă a vieții de zi cu zi. Oamenii simpli,  țăranii, muncitorii manuali apar ca reprezentanți tipici ai clasei lor sociale.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Stilul realismului nu trebuie confundat cu metoda reală de reprezentare. Aceasta din urmă este realizarea practică, artistică a misticismului (reflecției) esteticii aristotelice.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Se bazează pe o observație precisă și detaliată a realității, al cărei scop este reprezentarea realității existenței comunității, mai exact a relației dintre individ și comunitate. În unele moduri, este opusul romantismului. În loc de imaginație, obiectivitatea este cea mai importantă.

        Realismul este de asemenea atent la exagerarea în descrierile detaliate. 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Spre sfârșitul secolului el a împrumutat de la tendințele paralele: naturalismul, art nouveau și impresionismul - amestecul este contrabalansat de intelectualizarea puternică.

       Acest realism se explică prin schimbările care apar în Europa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cauzate de Revoluția Industrială, care aduce triumful capitalismului liberal și, împreună cu el, exploatarea maselor, a cărei reflecție va fi mișcarea puternică a forței de muncă și situația socio-economică precară în care trăiește cea mai mare parte a populației și care i-a făcut pe pictoriștii reali să participe în favoarea marilor mase, ducându-i la artă.

       

       

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...