duminică, 20 octombrie 2019

11, 2 ION ANDREESCU



















     Printre pictorii romani cu siguranta nu exista personalitate mai atragatoare ca a lui Andreescu si destin mai plin de intelesuri ca al sau. El, de fapt, a orientat definitiv arta romaneasca” , spunea Jacques Lassaigne, criticul de arta francez care s-a ocupat cu pasiune de arta romaneasca.

 

 

 

 

 











 

 

 

 

 

        Nascut in Bucuresti la 15 februarie 1850 intr-o familie modesta, Ion Andreescu a fost cel mai mare dintre cei sapte copii ai unui comerciant de bauturi.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

       Dupa ce a absolvit cursul primar la pensionul lui Andreas Apostolatos, Andreescu s-a inscris in 1863 la gimnaziul “Gh. Lazar”, unde i-a avut profesori de desen pe pictorii Petre Alexandrescu si H Trenk.  

















       Urmeaza apoi colegiul “Sf. Sava”, avand profesor de desen pe C.I. Stancescu, iar din 1869 se inscrie la “Scoala de arte frumoase” condusa de Theodor Amann.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

       Situatia financiara a familiei se inrautateste fiind multi copii minori de intretinut, astfel ca Andreescu se hotaraste sa intre in invatamant pentru a-si castiga singur existenta. Se prezinta la mai multe concursuri in 1870 la care reuseste sa se califice, insa Consiliul general de instructiuni numea mereu pe altcineva.

 

 

 

 

 







 

 

 

 

 

 

         In urma protestelor inaintate ministerului si sprijinit de Theodor Amann, Andreescu va fi admis suplinitor la Scoala comerciala din Bucuresti pe 9 octombrie 1870. Doi ani mai tarziu isi indeplineste visul fiind numit maestru titular pe 1 septembrie 1872 la catedra de desen si caligrafie a Seminarului din Buzau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       In 1873 se transfera la gimnazul comunal “Tudor Vladimirescu”, iar din 1875 preda la scoala de meserii din aceiasi localitate.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

        Dorind sa-si aprofundeze studiile de pictura, Ion Andreescu pleaca la sfarsitul anului 1878 la Paris, unde frecventeaza cursurile gratuite ale Academiei Julian, iar in vacante picteaza la Barbizon unde il intalneste pe Nicolae Grigorescu.

 

 

 

 

 











 

 

 

 

 

 

       Lucrarile sale participa la diverse expozitii alaturi de picturi ale lui Manet, Monet si Renoir.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

        Starea de sanatate se deterioreaza, imbolnavindu-se de tuberculoza, fapt ce-l va determina pe Andreescu sa se intoarca in tara in 1881. La numai 32 de ani, Ion Andreescu moare la Bucuresti pe 22 octombrie 1882, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

       Considerat primul pictor modern roman, desi a avut o scurta bibliografie, Ion Andreescu se regaseste in cartea de aur ca fiind unul dintre precursorii picturii moderne universale.

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...