vineri, 27 decembrie 2019

XII IMPRESIONISMUL











       Impresionismul este un stil din istoria artei care se caracterizează prin reprezentarea atmosferică a instantaneelor trecătoare ale unei scene. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       A apărut dintr-o mișcare în pictură în Franța în a doua jumătate a secolului XIX. Termenul impresionism a fost aplicat și anumitor stiluri în muzică, literatură, film și fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         În literatura de istorie a artei, criticul de artă Louis Leroy este adesea menționat ca fiind creatorul termenului impresionism. La 25 aprilie 1874, a publicat un articol în revista satirică Le Charivari și a derivat numele disprețuitor din tabloul lui Monet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Cu toate acestea, după cum observă Ian Dunlop, termenul impresionism era deja folosit în anii 1860 și 1870 și a fost folosit în legătură cu alți pictori de peisaj înainte de Monet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Drept urmare, numeroși artiști au folosit acest termen, care a fost folosit oficial în pregătirile pentru a treia expoziție impresionistă din 1877.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Artiștii s-au detașat de funcția de pictură. Imediatitatea instantaneului și aleatorizarea detaliului imaginii sunt trăsături caracteristice ale lucrărilor impresioniste. Teoria culorilor lui Chevreul a oferit perspective noi din partea opticii. 

 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...