vineri, 27 decembrie 2019

12.1 PICTURA IMPRESIONISTA













       Impresionismul este o mișcare picturală născută din asocierea artiștilor din a doua jumătate a secolului XIX care trăiesc în Franța. Puternic criticată la începuturile sale, această mișcare se manifestă în special din 1874 până în 1886 prin expoziții publice la Paris și a marcat ruperea artei moderne cu pictura academică, care era foarte la modă la acea vreme.












       Această mișcare picturală este caracterizată în principal de picturi mici, lovituri vizibile de perie, compoziție deschisă, utilizarea de unghiuri de vizionare neobișnuite, tendința de a nota impresii trecătoare, mobilitatea fenomenelor climatice și ușoare, că aspectul stabil și conceptual al lucrurilor și să le transfere direct pe pânză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Impresionismul a avut o influență mare asupra artei acestei perioade, pictura desigur, dar și artele vizuale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Tehnica impresionistă a picturii a fost inventată în vara anului 1869 când Renoir și Monet au pictat La Grenouillère și respectiv Bain à la Grenouillère pe insula Croissy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Față de refuzuri succesive, în 1867 și 1872, de a organiza un alt Salon des Refusés, un grup de artiști printre care Monet, Renoir, Pissarro, Sisley, Cézanne, Berthe Morisot și Edgar Degas au decis să înființeze Société anonyme des Artistes Peintres , sculptori și gravori în aprilie 1874 pentru a-și organiza propria expoziție, în studioul fotografului Nadar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Încă o dată, grupul este supus unor critici foarte violente, care nu reușește să alunge pe artiști. Astfel, un articol sarcastic al criticului și umoristului Louis Leroy, în recenzia Le Charivari, în care batjocorește tabloul lui Monet intitulat Impresiune, unic levant, creează termenul „impresionist” care îi dă mișcării numele: „L impresionism. " Termenul este preluat într-un sens pozitiv de Jules-Antoine Castagnary, de public și de artiștii înșiși, deși cred că sunt atrași de spiritul lor revoluționar mult mai mult decât de realitatea artei lor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Printre figurile centrale ale picturii impresioniste ii intalnim pe Frederic Bazille, Gustave Caillebotte, Mary Cassatt, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Edouard Manet, Paul Cezanne- fondator si membru istoric, Edgar Degas, Berthe Morisot, Camille Pissarro, Alfred Sisley, etc.

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...