duminică, 12 ianuarie 2020

12. 1. 1 CAMILLE PISSARRO

        Camille Pissarro s-a născut în Saint – Thomas, Insulele Virgine, la 10 iulie 1830, având tată evreu (Avraam), de origine portugheză, stabilit în colonia daneză din Indiile de Vest cu câţiva ani în urmă, şi mamă creolă, Rachel Manzano–Pomie din Antilele daneze.

 

 

 

 
















 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Trimis de tatăl său în Franta între anii 1842-1847 la o şcoală internat din Passy, un mic sat lângă Paris, Camille începe deja să viziteze muzee făcând în timpul liber schiţe şi desene.

 

 

 

 
















 

 

 

 

 

        La întoarcerea în Saint–Thomas, Pissarro se împrieteneşte cu pictorul Fritz Melbye, fugind în anul 1852 împreuna în Caracas, Venezuela, unde vor rămâne doi ani.     

























       În 1855, tatăl său cedează şi-l va trimite la Paris pentru a studia în mod serios pictura. Pissarro se înscrie la Academia Elveţiană a pictorului Charles Gleyre, unde îi va întâlni pe Monet, Guillaumin şi Cezanne.

 

 

 

 





















 

 

 

 

 

        Pictează împrejurimile Parisului, fiind inspirat de Corot pe care îl descoperă la Târgul Mondial din 1855.

 

 

 

 





















 

 

 

 

 

        Va expune prima lucrare la Salon în anul 1859, iar un an mai târziu Pissarro se căsătoreşte cu Julie Vellay, fiica unui viticultor burgund, cu care va avea opt copii.

 

 

 

 





















 

 

 

 

 

        Din 1866 Camille şi familia sa se vor stabili la Pontoise, iar din 1869 la Louveciennes, păstrând însă un apartament în Paris, unde îl va cunoaşte pe Manet ce locuia în apropiere. Deşi expune repetat la Salon, Pissarro vinde puţin având astfel probleme financiare.

 

 

 

 






















 

 

 

 

 

        În timpul războiului franco-prusac din 1870, Pissarro, de naţionalitate daneză, după o scurtă şedere ăn Bretania, se refugiază cu familia la Londra. Lasă astfel atât picturile sale cât si pe cele ale lui Monet depozitate în atelierul său, în Louveciennes, mare parte fiind distruse de prusaci. În Anglia va cunoşte lucrările pictorilor John Constable, Joseph Turner şi Bonington Richard.

 

 

 

 





















 

 

 

 

 

        După război, Pissarro se reîntoarce în Ponteise unde va rămâne următorii zece ani şi unde va colabora cu Cezanne.

 

 

 

 





















 

 

 

 

 

       

    În 1874, artistul va expune la prima expoziţie a impresioniştilor fiind considerat un pionier al acestui stil. Talentul său va fi recunoscut de critici abia la sfârşitul anilor 1870, când situaţia financiară i se va îmbunătăţi şi va cumpăra o casă în Eragdy. Aici va rămâne până la sfârşitul vieţii şi va fi vizitat în repetate rânduri de Seurat şi Signac.

 

 

 

 

 





















 

 

 

 

 

        Va adopta mai târziu pointilismul, expunând împreună cu aceştia, dar şi cu fiul său Lucien la Paris în 1886.

 

 

 

 

   
























       Din 1890 Pissarro pictează mai puţin din cauza unei boli la ochi ce îl împiedică să lucreze în aer liber reapărând dificultăţile financiare.

       Camille Pissarro a murit la Paris în 13 noiembrie 1903 de leucemie, fiind înmormântat în cimitirul Pere Lachaise.

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

         Contribuţia sa la impresionism precum şi influenţa pe care a avut-o asupra impresioniştilor a fost esenţială. Mare parte dintre picturile lui Pissarro se regăsesc în Muzeul Luxembourg din Paris, parte dintre ele fiind expuse încă din timpul vieţii artistului. Puţin înainte de moartea sa, Galeria Durand Ruel a organizat o importantă expoziţie cuprinzând 46 de tablori a lui Pissarro, iar, in 2005, s-au vândut la licitaţie o serie de picturi ale acestuia la preţuri variind între 2 şi 4 milioane dolari.

 

 

 

 







 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12. 1. 5 JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

           Considerat precursorul impresionismului, Jean Baptiste Camille Corot s-a nascut in Paris la 16 iulie 17...